Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

 

Protest a 200 de oameni într-un sat din Vaslui faţă de evacuarea fostului preot, caterisit în 2011

Peste 200 de persoane din localitatea vasluiană Sărăţeni au protestat, marţi, în faţa bisericii din sat, după ce un executor judecătoresc a încercat, împreună cu opt jandarmi, să-l evacueze din lăcaşul de cult pe fostul preot, caterisit în noiembrie 2011.
Localnicii din Sărăţeni s-au adunat în faţa bisericii şi au format un scut pentru a-l proteja pe fostul preot Dumitru Ţurcanu, caterisit de Episcopia Huşilor din noiembrie 2011, care urma să fie evacuat din lăcaşul de cult.
La un moment dat, mai mulţi localnici s-au îmbrâncit cu jandarmii care îl însoţeau pe executorul judecătoresc care trebuia să pună în aplicare o ordonanţă preşedinţială de evacuare a fostului preot din biserică şi casa parohială.

Jandarmeria a mers în sprijinul executorului judecătoresc, moment în care 200 de localnici au apărat pe cel care, în opinia lor, este încă preotul lor. Ordonanţa de evacuare nu s-a mai pus în aplicare, urmând că executorul să revină în altă zi„, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de JandarmiVaslui, Lucian Modoranu.
Reprezentanţii Protoieriei Bârlad, cei care l-au însoţit pe executorul judecătoresc la Sărăţeni, susţin că fostul preot Dumitru Ţurcanu îşi desfăşoară ilegal activitatea în biserică, în condiţiile în care i s-a retras acest drept în urmă cu aproape un an şi jumătate.

Noi nu am făcut nimic altceva decât am însoţit executorul judecătoresc pentru a pune în aplicare o ordonanţă preşedinţială dată de Judecătoria Bârlad în urma unui proces desfăşurat pe o perioadă de patru luni. Am apelat la instanţă pentru că Dumitru Ţurcanu nu vrea să părăsească biserica, după ce a fost caterisit. Fostul preot foloseşte în mod abuziv uniforma, codul fiscal şi alte documente ale bisericii. În plus, Dumitru Ţurcanu comite şi o mare infracţiune, cea de evaziune fiscală, ţinând cont că el nu a mai ridicat chitanţiere de la protopopiat. Oamenii din Sărăţeni care au împiedicat punerea în aplicare a acelei ordonanţe preşedinţiale nu au nicio vină, ei fiind doar manipulaţi de fostul preot„, a precizat protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu.

Dumitru Ţurcanu este unul din cei trei preoţi care au fost caterisiţi în noiembrie 2011, după ce au făcut plângere la Poliţie împotriva Episcopiei Huşilor pe motiv că le-ar fi fost reţinute nejustificat şi abuziv anumite sume din salarii, ei nemaiavând dreptul să oficieze slujbe sau alte servicii bisericeşti.
Potrivit oficialilor Episcopiei Huşilor, caterisirea preoţilor s-a făcut ca urmare a încălcării grave a statutului de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), precum şi a regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale bisericii. Astfel, susţin reprezentanţii Episcopiei Huşilor, cei trei preoţi au comis mai multe abateri disciplinare, de la neglijenţă sau neascultare, până la calomnierea şi acuzarea neîntemeiată a clericilor şi superiorilor bisericii.
Pe lângă reclamaţiile depuse la Poliţie, cei trei preoţi au dat şi în judecată Episcopia Huşilor, solicitând în instanţă, pe lângă plata acelor reţineri care li s-ar fi făcut din salarii, şi plata unor daune morale.

Lăsați un comentariu

*