Reţeaua de escroci care atacă prin telefon anunţând diferite persoane că fiii sau fiicele lor ar fost implicate în accidente rutiere şi au nevoie imediată de ajutor a ajuns şi la Botoşani. Mai multe persoane cu o poziţia socială importantă (medici, magistraţi) au fost contactate telefonic de escroci şi li s-a cerut să îşi ajute copiii aflaţi în necaz.
Reţeta folosită pentru înşelăciune este simplă şi, de obicei, aceeaşi. „Victimele”, alese din rândul oamenilor cu bani, sunt sunate de un individ care pretinde că este avocatul fiului sau fiicei sale, care a fost implicat într-un grav accident de circulaţie, soldat cu rănirea unor persoane, şi că are nevoie de susţinere financiară de urgenţă.
Pentru ca înşelăciunea să fie mai credibilă, escrocii imită vocea copilului persoanei contactate şi transmite următorul mesaj: „Mamă, am avut un accident grav. Nu mai pot vorbi, dar te rog să discuţi în continuare cu un avocat”.
Aşa-zisul avocat spune victimei sale că persoanele accidentate vor să depună plângere penală pe numele copilului său şi să anunţe presă, însă imediat lasă să se înţeleagă că această problemă ar putea fi rezolvată. Astfel, i-a cerut să transfere de urgenţă, în contul unei persoane „de încredere” din municipiul Bucureşti, suma de 3.000 de euro.
„Când mi-a spus că fiul meu a avut un accident, am crezut că mă prăbuşesc. Un astfel de telefon este îngrozitor pentru orice părinte”, a declarat una dintre victime, care lucrează într-o instituţie foarte importantă din Botoşani şi care a fost sunată pe telefonul fix de serviciu.
„Victimele” s-au prins, în scurt timp, că este vorba de o înscenare, iar, când au cerut explicaţii, escrocii au închis telefonul.
Poliţiştii recomandă botoşănenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.