Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Consens în CJ Suceava pentru susţinerea înfiinţării Regiunii Bucovina

Consilierii judeţeni suceveni au stabilit, vineri, să adopte o poziţie comună privind susţinerea înfiinţării unei regiuni în nordul Moldovei, cu capitala la Suceava, din care să facă parte şi judeţul Botoşani. Un grup de lucru format din reprezentanţi ai PSD, PNL, PDL şi PPDD va stabili săptămâna viitoare un calendar al demersurilor pentru promovarea acestei iniţiative.

Consiliul Judeţean Suceava a discutat, vineri, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre iniţiat de grupul consilierilor PDL privind însuşirea de către deliberativul judeţean a apelului privind susţinerea înfiinţării regiunii Bucovina cu capitala în municipiul Suceava. Proiectul vizează susţinerea despărţirii actualei Regiuni de Dezvoltare Nord-Est în două structuri, dintre care una cu capitala la Suceava, din care să facă parte şi judeţul Botoşani.

După discuţii în contradictoriu între preşedintele PSD al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, şi consilierii PDL, proiectul a fost amânat. Plenul Consiliului Judeţean a decis înfiinţarea unui grup de lucru împuternicit să redacteze până la sfârşitul săptămânii viitoare un calendar privind susţinerea înfiinţării unei regiuni cu capitala la Suceava, care să fie apoi asumat de toate partidele politice reprezentate în deliberativul judeţean.

Preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a cerut un mandat din partea consilierilor judeţeni pentru a organiza o serie de dezbateri publice şi pentru a încerca să coalizeze în jurul acestui proiect reprezentanţii mediului univeritar, asociaţiile minorităţilor naţionale şi societatea civilă. Nechifor a arătat că dezbaterea publică la nivel naţional este aproape de finalizare şi că acum, după cristalizarea concluziilor consultării publice, este momentul ca şi reprezentanţii judeţului Suceava să-şi susţină punctul de vedere privind procesul de regionalizare.

„Acum este momentul ca şi Suceava să intre în luptă. Daţi-mi mandat să fac această dezbatere şi ceea ce doresc este să avem o discuţie cu argumente puternice, cu care să cerem un statut de regiune cu capitala aici la noi”, a precizat Ioan Cătălin Nechifor.

Reprezentanţii PDL din Consiliul Judeţean Suceava au arătat că nu sunt de acord ca judeţul să facă parte dintr-o viitoare regiune desenată pe modelul actualei Regiuni de Dezvoltare Nord-Est pe motiv că nu a fost un model de succes, înregistrând cel mai mic PIB pe cap de locuitor şi cea mai mică rată de creştere din ţară.

„Judeţele din sudul Moldovei – Vrancea, Vaslui, Iaşi – trebuie să aibă argumente împreună cu noi. Ca dezvoltarea Moldovei să fie puternică şi uniformă, şi ei trebuie să dorească acelaşi lucru cu noi, să fie două regiuni în nord-estul ţării”, a spus consilierul judeţean PDL Radu Pentiuc.

Finalitatea demersului ar urma să fie o poziţie comună a liderilor partidelor politice din Suceava în cazul reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.

„Consiliul Judeţean trebuie să ceară Guvernului României să înfiinţeze regiunea Bucovina”, a precizat consilierul judeţean PDL Vasile Ilie.

Sursa: Adevarul de Suceava

Lăsați un comentariu

*