Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

Iaşi: Elevi din peste 400 de clase nu au profesori. Nici suplinitorii nu vor să predea la țară!

În urma repartizării în ședințele publice de joi, doar 566 de posturi au fost ocupate de cadrele didactice care nu au prins nicio catedră la titularizare. Toate au fost cu contract pe perioadă determinată.

Astfel au rămas libere aproximativ 430 de catedre, marea lor majoritate la țară. Dascălii se feresc să mai predea în școlile din mediul rural pentru că puține primării mai decontează cheltuielile cu naveta, iar distanțele sunt foarte mari. Suplinitorii mai spun că ar fi varianta comasării mai multor norme din școli învecinate, dar reprezentanții Inspectoratului Școlar Iași spun că  legislația nu este foarte exactă în acest sens.

Chiar și așa sunt suplinitori care acceptă un post și la scurt timp renunță, lăsându-i astfel pe copii fără profesor la catedră. În aceste condiții directorii școlilor se văd nevoiți, cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar fie să cheme profesori pensionari, fie să scoată din piatră seacă un alt cadru didactic. Inspectoratul Școlar Județean nu aprobă această practică.

Catedrele rămase neocupate vor fi scoase din nou într-o ședință publică pe 27 august.

Lăsați un comentariu

*