Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Vosganian și-a dat demisia din Guvern, la o oră după ce Senatul l-a scăpat de DIICOT

Varujan Vosganian şi-a dat demisia din Guvern, la doar o oră după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale. Interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de vicepremierul Daniel Chiţoiu, un nou ministru urmând să fie propus de PNL într-o săptămână, potrivit lui Crin Antonescu. Anunțul a fost făcut cu câteva minute în urmă de ziariștii cotidianului Gândul.

După declaraţia pe care am făcut-o în plenul Senatului am avut o întâlnire cu liderii USL şi am explicat motivaţia declaraţiei mele şi pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, controversă privind activitatea Guvernului am explicat de ce este utilă prezentarea demisiei mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei”, a spus Vosganian.

Demisia lui Vosganian din Guvern nu înseamnă însă că el poate fi urmărit penal, fiind nevoie de o altă cerere a procurorilor şi de un nou vot în Parlament. Pentru a fi cercetat de DIICOT Vosganian ar trebui să îşi dea demisia şi din Parlament. El este acum senator de Iași și vicepreședinte al PNL.

La câteva minute după ce Vosganian şi-a dat demisia, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că este “un gest suficient”. Şeful statului comentase anterior că votul dat în senat în favoarea lui Vosganian este “o greşeală”, cum este o greşeală şi menţinerea în Guvern a lui Liviu Dragnea, care a fost trimis astăzi în judecată.

Ce s-a întâmplat în Senat

Senatorii au decis astăzi cu 126 de voturi să respingă cererea procurorilor DIICOT  privind începerea urmăririi penale a ministrul Economiei, senatorul PNL Varujan Vosganian.  Solicitarea procurorilor se referă la dosarul de subminare a economiei naţionale în care este cercetat şi liderul PDL Adriean Videanu. Vosganian era acuzat de subminarea economiei naţionale şi complot.

După vot, Vosganian a declarat că este pregătit să-şi dea demisia de onoare din Guvern, dacă acest lucru va fi necesar.

Mă încearcă un sentiment de emoţie, nu există după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta. Trebuie să mă comsult cu primul ministrul, îl încredinţez de acum că sunt pregătit să-mi dau demisia de onoare dacă acest lucru va fi în onoarea ţării noastre. Mă pun la dispoziţia colegilor mei din Guvern. Este un gest de onoare pe care îl fac în acest moment dacă, în ce priveşte considerentele care se pot invoca privind activitatea mea sau ecourile acestei înscenări ar putea să dăuneze ţării mele”, a declarat ministrul Economiei, după votul din Senat.

După votul din plenul Senatului, ministrul a mers la o întâlnire cu liderii PNL în care să decidă ce va face mai departe.

Blocarea în Parlament a cerilor de începere a urmăririi penale a miniştrilor a fost criticată în rapoartele MCV de care mai multe ţări din UE au legat aderarea României la Schengen.

Cum s-a apărat ministrul

Înaintea votului, Vosganian le-a spus colegilor săi că procurorii “desconsideră” Senatul, care nu este un ghişeu ca să dea avize. “Faptele care sunt reţinute în sarcina mea constituie decizii politice”, a mai spus ministrul.

“În România, drepturile exclusive de a începe urmărirea penală aparţin Senatului, care răspunde politic şi moral. Am luat o decizie politică şi astfel am ajuns subminator. Ţinta nu e ministrul din 2008 Varujan Vosganian, ci ministrul din 2013 Varujan Vosganian. Eu nu sunt un fricos, colegii mei ştiu. Sunt îngrijorat de rezultatul acestui vot”, a mai spus Vosganian, în plenul Senatului.

Deşi anterior şedinţei Senatului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că senatorii liberali se vor abţine, în timpul şedinţei aceştia şi-au exprimat votul. ”Sunt împotriva acestei mizerii băsiste”, a declarat Ioan Ghişe. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a afirmat că nu le va dicta social-democraţilor să voteze într-un anume fel.

Săptămâna trecută, senatorii juriştii au respins cererea DIICOT pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian, votul din comisia juridică fiind extrem de strâns. În explicaţia senatorului PNL Cătălin Boboc,  scorul de 5-5, face ca plenul Senatului să decidă, de facto, dacă se dă liber la începerea urmăririi penale a lui Vosganian.

Este pentru prima dată când unui senator i se acordă trei săptămâni pentru a-şi organiza apărarea. Senatul nu este un detaliu procedural, ci face parte din procedură. În mod greşit se crede că Senatul dă doar un aviz şi dacă e negativ împiedică actul justiţiei. Am pledat pentru faptul că tot ce am întreprins în 2008-2009 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat să rezolve problemele sociale şi să slujească interesul de ansamblu al economiei. Am socotit că acest referat, care e un fel de rechizitoriu, este un gest de dispreţ la adresa Senatului, care nu e un ghişeu care dă avize, este un for de decizie”, a declarat Vosganian, la finalul şedinţei comisiei juridice.

DIICOT a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Economiei şi a vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu, ambii fiind acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Ulterior, Vosganian a publicat, pe blogul său, o serie de note prin care a cerut senatorilor să nu voteze începerea urmăririi penale.

Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenţa oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestată a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusa subminarea economiei naţionale”, se arata în notele ministrului, publicate pe blogul său.

Lăsați un comentariu

*