Presedintele Comsiei de Cultura din Senat, Georgica Severin a declarat miercuri, in cadrul unei audieri a conducerii TVR, ca se impune majorarea taxei TV pentru ca nu se poate “sa ai calitate fara bani”. Afirmatia acestuia a fost sustinuta si de catre presedintele director-general al SRTV, Claudiu Saftoiu, care a precizat ca aceasta posibilitate a fost invocata inca de anul trecut de conducerea institutiei, “in conditiile in care rezultatele muncii profesionistilor conving opinia publica cu privire la modificarea acestei taxe”.
Presedintele director-general al SRTV, Claudiu Saftoiu, a precizat ca majorarea taxei trebuie pusa in discutie in dezbatere publica si apoi pusa in pratica legislativa.
“In momentul acesta trebuie spus ca o serie de masuri legislative fac din ce in ce mai grea misiunea televiziunii publice de a se sustine, in conditiile in care taxa nu a mai fost modificata din 2003 (…) Cred ca cel mai mult ar fi o adaugire legata intr-o proportie de un leu, maxim doi lei la actuala taxa. Am de spus un lucru – serviciul public de televiziune nu poate fi inlocuit prin nicio alta contributie decat prin cea a cetatenilor. Ceea ce nu se poate urmari la televiziunile comerciale – care evident urmaresc profit si audienta si care in multe locuri depasesc niste standarde profesionale sau niste asteptari de natura inclusiv morala – se poate realiza la televiziunea publica”, a precizat Saftoiu.
Si senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu sustine cresterea taxe TV. “Cresterea taxei TV este un lucru necesar, in primul rand din respect fata de telespectatori. Telespectatorii unei televiziuni publice nu trebuie sa aiba emisiuni intrerupte de acele minute de publicitate. In al doilea rand, fiind o televiziune publica, ea trebuie subventionata, tinuta in spate de populatie. Asta inseamna televiziune publica si ea serveste populatia. In perspectiva ar trebui gasite mijloacele financiare astfel incat televiziunea publica sa poata rezista financiar fara publicitate, iar publicitatea sa se duca catre televiziunile comerciale”, a afirmat senatorul PNL.
Sorin Rosca Stanescu a tinut sa precizeze in cadrul sedintei Comisiei de Cultura ca nu a fost depus niciun amendament referitor la renuntarea la publicitate la televiziunea publica, ci a fost doar o informatie preluata gresit.
“A fost o discutie care a aparut in comisie. De fapt, a fost o informatie gresita pe care a vehiculat-o unul dintre participantii la aceasta discutie. Nu a fost depus niciun amendament. O asemenea decizie este una foarte grea politica, ea nu poate fi luata sacrificand televiziunea publica si nu se va putea face decat atunci cand, din calcule, vor rezulta si mijloacele din care televiziunea publica sa poata supravietui”, a spus Stanescu.
Conducerea TVR a fost audiata miercuri la Comisia pentru Cultura din Senat, pentru a da explicatii privind innoirea parcului de masini si cheltuielile pentru deplasarile in strainatate.
- In urma cu aproximativ o luna, TVR a declansat o procedura prin care urmeaza sa cheltuiasca aproximativ 5 milioane de euro pentru 140 de masini. Iar in urma cu cateva saptamani, tot TVR si-a lansat grila de toamna cu o emisiune-mamut in care si-a trimis realizatori la Las Vegas si in diverse capitale europene.
Senatorii din Comisie au fost insa foarte intelegatori cu reprezentantii TVR.
Marian Vasiliev, senator PPDD: As dori sa va felicit, noi ca si comisie, nu intra in competenta noastra sa intram in astfel de amanunte (…) Daca situatia o impune si trebuie sa aveti deplasari pe administratie, luati deciziile si atunci cand faceti bugetul sa va incadrati in limitele bugetare respective si la revedere. As dori sa va felicit, daca dvs ati reusit sa schimbati un parc de masini cu un cost suplimentar de 8 333 de euro, atunci faceti-o. Am totusi o intrebare: 12-14 masini de studio teritorial, inca vreo 70 de masini care raman la Bucuresti in curtea TVR-ului nu sunt cam multe?
Cristian Zgabercea, producator general TVR: Teritorialele au fiecare cate 5-6 judete. Ei trebuie sa se miste in fiecare dintre judetele astea si au 19 sau 12 ore de emisie proprie pe zi care trebuie acoperita, plus cele 5-6 canale ale noastre care trebuie acoperite. In ceea ce priveste masinile de la Bucuresti, nu stau in curte. Avem echipe care se deplaseaza in permanenta, avem 5-6 canale la care trebuie jurnale culturale, emisiuni, reportaje se fac echipe de servici care nu lucreaza numai din sediu”.
sursa: hotnews.ro