Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Medic veterinar bătut pentru că dădea mâncare maidanezilor

Un  medic veterinar din  Câmpulung Moldovenesc a făst bătut pentru că dădea  mâncare  maidanezilor. Cristina Maria Velisar a fost agresată în stradă și în propria ei mașină de un bărbat necunoscut, înfuriat de faptul că femeia și-a permis să ofere hrană câtorva câini comunitari aflați în parcarea din centru orașului .

Fapta  avuut loc la mijlocul lunii trecute însă dat fiind faptul că polițiștii se fac că plouă în loc să caute agresorul,femeia s-a decis să spună și ziariștilor. Ea a povestit  că se afla cu mașina în parcare, împreună cu fiica sa, studentă, pentru că aveau treabă în gară. La întoarcere, a văzut în zonă câțiva căței comunitari. Pentru că are mereu asupra sa hrană și materiale pentru necesități de intervenție medicală în eventuale cazuri de animale în dificultate, a găsit de cuviință să ofere mâncare câinilor de acolo, care păreau înfometați. Gestul avea să genereze consecințe la care nimeni nu se aștepta.

,, Când am dat granule cățeilor în parcare am văzut că iese din cârciuma învecinată un bărbat și vine furios spre mine. A strigat întâi <doamna doctor, ia-ți javrele acasă dacă le iubești>, apoi a început să înjure și să mă umilească. Eu nu-l cunoșteam și i-am spus doar să vorbească politicos, apoi m-am întors să urc în mașină. Probabil era beat și s-a înfuriat mai tare. M-a atacat din spate, m-a îmbrâncit, vorbea extrem de vulgar și s-a legat de aspectul meu fizic, m-a lovit peste cap și spate. Eram șocată, incapabilă să ripostez și m-am urcat în mașină cât am putut de repede, să fug. Copilul meu, care era cu mine, m-a văzut cu groază umilită fără motiv, bătută, neputincioasă. Și nu s-a terminat aici. Individul mi-a smucit portiera și a intrat peste mine în mașină, unde a continuat să mă lovească crunt. Am țipat după ajutor, eram convinsă că mă va ucide, l-am împins până la urmă cum am putut și am pornit mașina. Am mers direct la Poliție. Când au venit să facă identificarea, tot el a sărit de față cu polițiștii la fiica mea și a susținut că l-a provocat cu gesturi obscene. Pentru mine a fost ciudată și atitudinea celor de la care speram, ca cetățean, să mă protejeze. Am avut senzația că polițiștii consideră victima vinovată că îndrăznește să se plângă și caută scuze pentru agresor. Nu m-a chemat nimeni de atunci, plângerea mea a rămas ca în tren și am rămas cu suferința fizică și emoțională. Maine se poate întâmpla oricui și mă întreb dacă mai există cineva care ne poate proteja”, a spus femeia.

 

Hrănesc animalele nu pentru că sunt nebună ci sunt medic veterinar

 

Întrebată de ce a refuzat inițial să vorbească despre incident, medicul Cristina Velisar a mai explicat: ”Vreau să precizez două lucruri. În primul rând, hrănesc animalele pe stradă nu pentru că aș fi nebună, cum spun unii, ci pentru că sunt medic veterinar, am depus un jurământ ca orice medic, sunt datoare să ajut și fac asta din convingere. Vă spun ca specialist că un câine sătul și lăsat în pace stă cu burta la soare, lenevește, nu mai are de ce să fie agresiv. În consecință nu este o greșeală să asiguri hrana câinilor comunitari, ci dimpotrivă. În fond, atâția oameni dau bani cerșetorilor, li se pare un gest de omenie să le dea o pâine, dar de ce nu ar avea voie cineva să dea hrană și unui biet animal? În al doilea rând precizez că nu am dorit să vorbesc public despre incident pentru că nu-mi place să fac asta, nu sunt genul care se ceartă ori se expune public, cei ce mă cunosc știu că nu sunt un caracter conflictual, dar am acceptat discuția cu voi numai pentru că este inadmisibil ce mi s-a întâmplat mie, ca gest comis în societate, între oameni normali. Știu că femeile agresate tac de rușine sau de frică, pentru că nimeni nu le protejează, iar asta nu e normal. Mai știu că această confruntare între iubitori și ne-iubitori de animale este artificial creată, a devenit o isterie națională și îmi doresc ca lumea să înțeleagă că e mai bine să învățăm cum să ne comportăm cu animalele ca să evităm să devină agresive, decât să educăm greșit copiii să lovească un câine și apoi să ne lamentăm că animalul l-a mușcat. În loc să ne răfuim între noi inutil am putea să ne înțelegem și respectăm opțiunile. Dar lumea la noi e așa golită sufletește, încât uită să aibă respect și compasiune deopotrivă pentru oameni și animale. E trist și iată unde duce asta”, a mai spus Cristina Velisar.

Un om influent și cu pile autorul agresiunii

Bărbatul reclamat de medicul veterinar ca agresor a fost identificat de polițiști în persoana localnicului Petru Stasiuc, patronul unei școli de șoferi și psiholog de profesie, cunoscut ca om de afaceri și ca persoană cu relații solide și chiar rude printre polițiști și procurori.

”Nu o cunoșteam pe femeie, am aflat ulterior cine este. Am văzut că dădea pungi cu mâncare câinilor și asta m-a deranjat. I-am zis să ia câinii acasă dacă e iubitoare de animale. Prezența lor în zonă mă deranjează, pentru că noi organizăm în zonă examene pentru școala de șoferi iar câinii s-a mai întâmplat să atace cursanții. Nimeni nu vrea să vină la un examen și să se ia câinele de el, riscăm să fim reclamați ori să ne plece clienții. Femeia mi-a vorbit foarte urât, m-a făcut golan, bădăran și animal și fiica ei a făcut gesturi obscene. Nu cred că un medic, un intelectual, se comportă așa și educă o puștoaică astfel. Spun asta pentru ca si eu sunt om cu studii superioare si parinte. M-am enervat și eu și am avut un schimb de vorbe grele, foarte dure, asta e adevărat. Ne-am certat noi urât, dar nu am lovit-o. Am martori. Nu știu de ce are vânătăi, cine a lovit-o sau dacă s-a lovit singură, poate a bătut-o soțul, cine știe… Nici în mașină nu am intrat, femeia minte. Mă mir că nu mă acuză de tentativă de viol. Nu am agresat-o fizic în nici un fel și cred că umblă cu certificate false, nu avea nimic când a plecat. Eu sunt un om serios, un caracter sănătos și nu-mi plac minciunile. Sunt psiholog, dau documente altora și am pretenția că știu ce fac și spun. Și sunt și eu iubitor de animale, am doi căței acasă, puteți veni să vedeți, dar nu sunt de acord să fie câini pe drum. Cine îi vrea, să îi îngrijească acasă”, povestește Stasiuc. Mai mult, Stasiuc spune că el este o victimă, întrucât ulterior incidentului ar fi fost amenințat cu moartea de fostul soț al reclamantei și că va depune plângere împotriva acestuia.

Poliția susține că se face o analiză cine pe cine a agresat

Șeful Poliției Câmpulung Moldovenesc, subcomisar Vasile Reabschi a spus  că există o sesizare despre un astfel de incident, dar nu a oferit alte precizări.
Cercetarea în astfel de cazuri se pune în mișcare la plângerea prealabilă. Trebuie să analizăm cine pe cine a agresat, dacă a agresat, dacă a existat o provocare, dacă există documente medico-legale care atestă consecințe, dacă există martori, în ce context s-a întâmplat. Nu e așa simplu cum pare și toate variantele sunt posibile în astfel de cazuri, inclusiv eventualitatea ca părțile să se împace pe parcurs. Nu putem face nici un fel de precizări, se fac cercetări, să vedem cine spune adevărul, apoi se va urma procedura legală”, spune șeful Poliției locale.

 

Lăsați un comentariu

*