Un pasionat căutător de vestigii a găsit 279 de dinari din argint din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius.
Marius Ioan Irimia (32 de ani) din Piatra Neamţ a făcut zilele trecute descoperirea vieţii lui. Pasionat de cercetarea vestigiilor, tânărul de profesie inginer silvic a găsit cu ajutorul unui detector de metale o adevărată comoară pe un deal din comuna Tazlău, la circa 40 de km de Piatra Neamţ. Deşi a pornit în căutarea ruinelor unei cetăţi medievale, tânărul a descoperit iniţial 10 monede. Peste două zile, pe 16 octombrie, a revenit în zonă şi a mai găsit 269 de denari romani de argint, fiecare de aproximativ trei grame.
„Detectorul parcă o luase razna, ţipa peste tot, când îl puneam jos ţipa, când îl ridicam ţipa. Groapa cu nucleul este cam de de 1 m pe 1,5 m. Trei dintre monede erau una lângă alta, restul împrăştiate prin sol“, îşi împărtăşeşte experienţa Marius Irimia pe forumul unui site specializat dedicat pasionaţilor din domeniu (detectiemetal.com). Primele 10 monede descoperite le-a predat Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dar restul tezaurului a fost dus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie. „Monedele au fost predate la muzeu. Sunt pe mâini bune şi au fost răsfăţate, admirate şi iar răsfăţate. Se vede, domnule, de la o poştă unde este pasiune şi unde este obligaţie“, mai spune tânărul. Specialiştii spun că monedele au fost bătute într-un interval de 150 de ani în timpul împăraţilor Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian şi Marcus Aurelius.
„Faptul că au fost descoperiţi la o distanţă apreciabilă – judeţul Neamţ – de timesul Daciei Romane, ar avea o explicaţie în faptul că romanii plăteau stipendii căpeteniilor dacilor liberi din aceste zone pentrui a păstra o zonă tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administraţie romană. O altă explicaţie plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romani şi dacii liberi“, consideră Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunităţii online a pasionaţilor căutători de vestigii cu detectorul de metale.
Sursa: Adevarul