Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

 

Se reia procesul fraudei de la UMF Iaşi. Rectorul Vasile Astărăstoae şi alţi 18 angajaţi, judecaţi din nou pentru corupţie!

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis în şedinţa de vineri reluarea procesului de corupţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, anulând sentinţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, care, în mai 2013, au cerut procurorilor DNA refacerea dosarului.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

Doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberaţi în urma recursului formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vasile Astărăstoae a pierdut anul acesta şi procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI au constatat că rectorul UMF Iaşi ar fi în conflict de interese pe motiv că Vasile Astărăstoae s-a angajat singur în instituţiile pe care le controla pe alte funcţii decât cele pe care le deţinea până la momentul respectiv (Institutul de Medicină Legală, Colegiul Medicilor), pentru a-şi suplimenta veniturile.

Prin aceleaşi metode, Astărăstoae ar fi angajat-o şi pe fiica lui, Daniela Astărăstoae. Împreună, tatăl şi fiica au semnat 10 contracte de muncă pentru care au fost remuneraţi în special în cadrul unor proiecte europene.

Pe baza acestor contracte, Vasile şi Daniela Astărăstoae au încasat suma de 2.047.590.000 de lei vechi, echivalentul a 50.000 de euro.

Sentinţa în acest proces a fost dată în luna mai de judecătorii Curţii de Apel Piteşti. Vasile Astărăstoae a declarat că va face recurs la ICCJ.

Lăsați un comentariu

*