Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Vaslui: O vameşă bănuită de luare de mită a fost arestată, eliberată şi din nou arestată!

Eliberată în urma recursului formulat la Curtea de Apel Iaşi, la sfârşitul săptămânii trecute, vameşa Lenuţa Tiron a primit din nou sentinţa de arestare preventivă pentru 30 de zile din partea judecătorilor Tribunalului Vaslui. Este cel de-al 18-lea vameş reţinut în dosarul Albiţa 2, dosar în care mai mulţi lucrători vamali şi ai poliţiei de frontieră sunt acuzaţi că au primit mită pentru a “închide ochii”. Apărătorii vameşei Tiron au anunţat recurs, şi, dacă aceasta va fi încă odată eliberată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi, procurorii DNA ar trebui să-şi pună semne de întrebare cu privire la felul în care au instrumentat acest dosar.

Marţi,  Lenuţa Tiron a ajuns, încă odată, în faţa judecătorilor vasluieni, rejudecându-se cererea procurorilor de înlocuirii măsurii de a nu părăsi ţara cu cea de arestare preventivă pentru 30 de zile, argumentele procurorilor DNA fiind faptul că vameşa şi-a schimbat declaraţiile în timpul urmăririi penale şi, în plus, datorită noii acuzaţii aduse, cea de constituire în grup infracţional organizat, infracţiune pedepsită cu închisoare cu executare între 7 şi 15 ani. {edinţa de la tribunalul Vaslui a început cu ceva întârziere, dat fiind că judecătorul care se pronunţase la prima cerere de arestare preventivă s-a autorecuzat, fiind nevoie de numirea unui nou judecător de şedinţă, dar, de această dată, şedinţa a fost publică, conform indicaţiilor instanţei superioare. Avocaţii vameşei Tiron au susţinut, în faţa instanţei, că nu sunt motive pentru arestarea preventivă a clientei lor, dat fiind faptul că aceasta nu a încălcat condiţiile măsurii de a nu părăsi ţara, şi, în toată această perioadă, vameşa nu a luat legătura nici cu ceilalţi inculpaţi, şi nici cu martorii din dosar. Cu toate acestea, dat fiind acuzaţia de constituire în grup infracţional organizat, acuzaţie foarte gravă, conform codului de procedură penală în vigoare, judecătoarea de şedinţă a decis “arestarea preventivă a avocatei pe o perioadă de 30 de zile, măsură ce urmează a fi luată imediat după pronunţare. Cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicarea hotârârii”.

Avocata vameşei a declarat că va face recurs la acestă decizie, şi, în cazul în care instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Iaşi, va admite recursul şi-i va repune în libertate clienta, procurorii DNA riscă să cadă în derizoriu. “Nu se poate ca, dar pentru faptul că clienta mea şi-a schimbat declaraţiile în timpul urmăririi penale, primele declaraţii luate de procurori fiind pe fondul oboselii, după ce a stat mai bine de o zi pentru a fi audiată, să fie motiv pentru arestarea preventivă a doamnei Tiron. Aceasta nu a încălcat cu nimic măsura de a nu părăsi ţara, şi deci, nu sunt motive pentru reţinerea ei. Vom declara, încă odată, recurs, şi sunt sigură că judecătorii de la instanţa superioară, Curtea de Apel Iaşi vor decide repunerea în libertate a clientei mele” a declarat apărătorul vameşei Lenuţa Tiron.

 

 

 

Lăsați un comentariu

*