Profesorii nu mai au voie să dea afară elevii din clasă, să-i trimită la colţ, să-i jignească sau să-i oblige să stea în picioare, potrivit recentelor modificări aduse în luna septembrie Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a explicat George Roman, director de programe la Organizaţia “Salvaţi Copiii”, la o conferinţă de presă organizată de Ministerul Muncii.
Profesorii care îşi supun elevii la acest gen de tratament pot fi reclamaţi şi pot primi amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei. Ei nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.
O altă noutate o reprezintă faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să informeze Direcţia de Protecţie a Copilului cu 40 de zile înainte de plecare pentru ca o instanţă tutelară să decidă cu cine va fi lăsat copilul pentru o perioadă de un an. După anul respectiv, dacă părintele decide să rămână în continuare în străinătate, el trebuie să anunţe autorităţile din România pentru ca aceeaşi instanţă tutelară să decidă cu cine va fi lăsat copilul pentru anul următor. Guvernul a hotărât ca noua lege să aibă o secţiune separată dedicată drepturilor copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate fiindcă numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor a crescut dramatic din momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar şi pentru că vechea lege pentru protecţia copilului ignora complet această realitate.
Noua lege prevede că în caz de divorţ orice instanţă va trebui să ia în considerare opiniile copiilor rezultaţi în timpul căsniciei, desigur în măsura în care vârsta şi gradul de maturitate ale acestuia îi permit să înţeleagă natura situaţiei în care este pus.
Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.