Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

 

O ieşeancă, doctor european în inteligenţa artificială

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Alexandrei Balahur, doctor european in domeniul Procesarii Limbajului Natural, cu o intensa activitate stiintifica in cadrul European Commission Joint Research Centre.


De altfel, Alexandra este si castigatoarea Marelui Premiu oferit de LSRS in cadrul Editiei 2012 a Galei Studentilor Romani din Strainatate.

In Romania, a studiat la Colegiul National “Costache Negruzzi” din Iasi si a fost sefa de promotie. Apoi a studiat la Facultatea de Informatica de la Universitatea “A. I. Cuza” din Iasi, unde a avut bursa de merit si a terminat intre primii.

Studiile in afara tarii

Mai intai, tanara romanca a fost plecata cu o bursa Erasmus in anul 3 de facultate la Universitatea din Braunschweig, Germania: “Acolo am studiat Robotica si astfel am intrat in contact cu disciplina numita Inteligenta Artificiala”.

“La intoarcerea in tara, mi-am dorit sa continui sa studiez in cadrul acestui domeniu si mi-am ales lucrarea de licenta in Procesarea Limbajului Natural (PLN), o subdisciplina a Inteligentei Artificiale, care se ocupa de crearea de programe de calculator pentru procesarea automata a textelor – pentru traducere automata, regasire de informatii, rezumare automata, detectare de emotii etc. Dupa terminarea facultatii, am aplicat pentru diferite burse de Master si Doctorat si in final am decis sa urmez cursurile de doctorat de la Universitatea din Alicante, care avea un grup de cercetare foarte competitiv in PLN.

In timpul doctoratului, am facut un stagiu de cercetare de 6 luni la European Commission Joint Reseach Centre si un alt stagiu de cercetare de 3 luni la Universitatea din Saarland. Deciziile de a studia la diferite institutii au depins intotdeauna de problemele de cercetare abordate de grupul din care urma sa fac parte si rezultatele obtinute in acel domeniu”, a declarat Alexandra Balahur pentru Ziare.com.

Momentan, este cercetator post-doctoral la European Commission Joint Research Centre, in unul din institutele care este situat in Nordul Italiei, in apropiere de Milano.

“Mi-as dori sa traiesc ziua in care Romania va deveni o destinatie la fel de ‘normala’ ca si alte tari din Europa”

La universitati si la centrele de cercetare unde a si lucrat, a fost intotdeauna primita “foarte bine”, marturiseste tanara.

“De obicei am fost in grupuri in care erau cercetatori din intreaga lume. La Joint Research Centre, de exemplu, sunt cercetatori din toate tarile din Europa, si nu te simti in niciun moment ‘strain’. Suntem toti egali si suntem tratati toti la fel de bine. In viata de zi cu zi, pe de alta parte, intalnesti tot felul de oameni. Sunt unii care au despre romani impresia pe care o creaza stirile de la televizor (cred ca stiu toti la ce ma refer) sau cea data de cantaretii din metrou, cersetorii etc.

Am trait si situatii in care spunand ca sunt din Romania, oamenii m-au privit intai cu o anumita susceptibilitate. Dar in final cred ca toti au tras concluzia ca in Romania, ca peste tot, sunt oameni de toate categoriile, iar generalizarile nu pot decat sa actioneze in detrimentul relatiilor umane”, a punctat cercetatoarea romanca.

Aceasta a declarat ca a uimit-o foarte mult sa afle “cat de putini stiu ca limba romana este o limba latina si cat de putini stiu cat de frumoasa este tara noastra si cat de mult s-a schimbat in ultimele decenii – in sensul de a deveni exact la fel ca tarile din vestul Europei”.

“Mi-as dori sa traiesc ziua in care Romania va deveni o destinatie la fel de ‘normala’ de vacanta ca si alte tari din Europa. Pentru ca nu suntem cu nimic mai prejos decat acestea”, completeaza Alexandra.

Cum vede un roman cu experienta internationala de studii sistemul de invatamant din tara noastra

“Eu sunt un produs 99% ‘made in Romania’: ). Glumesc, si nu glumesc. Majoritatea studiilor (cele de baza) le-am facut in Romania. ‘Pe vremea mea’ se facea scoala foarte bine. Eram stresati cu teme, lucrari de control, proiecte, teze, dar nu se plangea nimeni. Si cred ca, in mare parte, acestui fapt li se datoreaza cunostintele multidisciplinare si ambitia pe care o au tinerii romani de succes (din tara si din strainatate).

Singurul lucru pe care l-as schimba in sistemul de invatamant din Romania (cel putin asa cum mi-l amintesc eu) este legat de faptul ca am studiat foarte multe discipline la care s-a pus foarte mult accent pe partea teoretica, iar partea practica a fost aproape inexistenta. Mi-ar fi placut sa fie mai echilibrate, pentru ca ‘facand’ acumulezi mult mai multa experienta si uiti mult mai greu ceea ce ai invatat”, este de parere Alexandra Balahur.

Ar recomanda unui student din Romania institutiile la care a studiat? “Absolut”, spune tanara.

“La toate institutiile la care am studiat si la care am lucrat. In fiecare dintre locurile unde am fost, am invatat si am lucrat alaturi de oameni de exceptie din intreaga lume si am putut aplica ceea ce am invatat la probleme reale. Acest fapt este extrem de motivant.

Experientele din afara tarii iti deschid ochii si mintea si te fac sa iti dai seama ca nu exista un singur mod, unic, adevarat si corect in care sa vezi lucrurile. In unele tari se pune mai mult accent pe partea teoretica, in altele pe partea practica a lucrurilor, iar solutiile cele mai bune vin de cele mai multe ori din imbinarea diferitelor perspective asupra lucrurilor”, completeaza cercetatoarea romanca.

In plus, aceasta crede ca o experienta de studiu sau de lucru in strainatate este absolut necesara in timpurile in care traim: “De oriunde ai fi si orice ai vrea sa faci in viata. A sta doar in cutiuta ta, facand supozitii despre ce e frumos sau nu afara este inutil. Poti doar sa inveti din experienta, vazand cum se fac lucrurile si in alta parte, cum se gandeste in alta parte. Iar apoi poti decide in cunostinta de cauza cum vrei tu sa procedezi sau ce e cel mai bine de facut din punctul tau de vedere”.

Patriotismul si planurile de viitor

Alexandra nu stie daca romanii sunt patrioti: “e o intrebare generala si nu imi place foarte mult sa vorbesc in general. Ca peste tot, sunt oameni de toate felurile. In ceea ce ma priveste, cred ca sunt patriota. Intotdeauna spun cu mandrie de unde vin si incerc sa le povestesc celor pe care ii intalnesc despre cat de frumoasa e tara mea si cati oameni si cate lucruri frumoase are.

Cunosc si oameni care nu sunt atat de mandrii ca vin din Romania. Dar e o chestiune de caracter. Cateodata trebuie sa fii extrem de puternic atunci cand simti ca esti judecat pe nedrept pe baza pasaportului pe care il ai. Dar tocmai de aceea e important sa stii care e valoarea ta si ca nu trebuie sa lasi pe nimeni sa te judece dupa altceva decat cine esti ca persoana”.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Alexandra Balahur isi doreste sa ramana in domeniul cercetarii.

“Deocamdata mai am pana la terminarea contractului la JRC. Dupa aceea, voi aplica pentru o noua pozitie de cercetare in mediul academic sau intr-un institut specializat”, incheie tanara.

sursa: ziare.com

Lăsați un comentariu

*