Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

Limbaj din contrabanda cu ţigări la Neamţ. „Roşii”, „lumânări” sau „biscuiţi”- nume de cod pentru mărcile de ţigări

În urma interceptărilor telefonice, a reieşit că un poliţist din Roman, membru al unei grupări infracţionale care se ocupa de contrabanda cu ţigări anunţa din timp când urmează să vină controalele.

Gabriel Gherasim, agent de poliţie din Roman, inculpat într-un dosar de contrabandă cu ţigări instrumentat de procurorii DIICOT Neamţ, a fost interceptat în timp ce îşi anunţa soţia despre controalele care urmau să ajungă şi la chioşcul unde aceasta comercializa ţigări. Pentru a nu fi depistaţi, cei doi vorbeau într-un limbaj cifrat, în care nu se foloseau cuvinte precum ţigări sau pachete.

Din transcrierea dialogurilor   telefonice, rezultă că ţigările marca Viceroy erau denumite „roşii“, cele din gama Winston „biscuiţi albastri“, iar alte mărci erau denumite „lumânări“.

 

Winston – „biscuiţi albaştri“

 

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Neamţ se arată că pe 4 mai 2011, Mariana Gherasim l-a rugat pe soţ să-i aducă ceva de la chioşcul deţinut în comuna Cordun, de lângă Roman. Poliţistul i-a răspuns  că merge doar „după ce culege două roşii“. În aceeasi zi, agentul de poliţie a sunat-o pe soţie pentru a o anunţa că e posibil să ajungă la chioşc un control.

 

Tot în actul de inculpare se arată că o soacra poliţistului Gherasim, i-a solicitat ginerelui să-i aducă mai multe pachete Winston – „biscuiţi albaştri“ pentru că avea clienţi la chioşc. Într-o altă convorbire, soţia poliţistului cere unei persoane informaţii despre stocul de ţigări şi felul acestora.

 

M.G: Alo? Mămică, ce faci?

X.X: Ce să fac, fac patul

G.M: Auzi, dar cumătra a adus numai un fel de biscuiţi?

X.X: Două feluri.

M.G: De ăia ieftini şi de ăia cu…?

X.X: Da, da

M.G: Bine, că m-au întrebat fetele şi nu ştiam sigur dacă a adus…

 

Reţea cu ramificaţii în Poliţie şi administraţie

 

Ancheta contrabandei cu ţigări instrumentată de DIICOT Neamţ a fost finalizată după aproape doi ani. Grupul infracţional a fost destructurat în iunie 2011, când în Roman, dar şi în judeţul Suceava au avut loc în total 30 de percheziţii. Anchetatorii arată în actul de inculpare că prejudiuciul cauzat bugetului de stat din contrabanda cu ţigări este de 93.440 lei, sumă pentru care ANAF este parte civilă în dosar.

 

În urma perchezitiilor au fost confiscate 6.200 de pachete de tigări, care nu aveau timbru fiscal românesc, aproape 60.000 de lei şi 3.550 de euro. Numai la percheziţia făcută acasă la poliţistul Gherasim şi la chioşcul nevestei sale, au fost găsite 1.380 de pachete de ţigări de contrabandă.

 

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*