Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Ei sunt copiii care, de Moş Nicolae, îşi doresc să aibă mâncare pe masă

În această seară Moş Nicolae are mult de treabă. Milioane de ghetuţe, frumos aşezate lângă uşi, trebuie umplute cu daruri pentru cei mai cuminţi copii. Madălina, Mario, Raul şi Leonard sunt patru frăţiori care şi ei îl aşteaptă pe Moş Nicolae, chiar dacă mama le-a spus că anul acesta Moşul e… şi mai sărac, mai bolnav, iar la casa lor, de pe o străduţă de lângă „Baia Veche”, nu are cum să nimerească. Degeaba însă, puştii nici nu vor să audă. Şi-au pregătit papucii ponosiţi şi sunt mai siguri ca niciodată: Moş Neculai nu are cum să-i uite tocmai pe ei!

Mădălina are 13 ani şi este cea mai mare dintre fraţi. Ea înţelege mai bine decât ceilalţi faptul că mama, care îi creşte singură, nu are cu ce să le umple ghetuţele diseară. Are un ajutor social şi bănuţii din alocaţie, iar din acest venit, femeia trebuie să le asigure traiul de zi cu zi.

„Da, mi-ar plăcea să vină Moş Neculai”, spune timid Mădălina, ţinându-l strâns în braţe, pe Leonard, băieţelul de numai un an şi opt luni. Alături de ei, Mario (6 ani) şi Raul (4 ani) încep să spună cam ce şi-ar dori ei de la Moşul: „Un tractor, o maşinuţă şi un joc cu leduri„, spune, sigur pe el, Mario. „Papa să aducă”, spune cu însufleţire Raul. Privirile triste ale mamei însă, arată că nimic din dorinţele spuse de copii, cu atâta bucurie, nu se va împlini. E prea multă sărăcie în căsuţa lor, încât nădejdea unor daruri puse în ghetuţe…e un vis îndepărtat.

Lenuţa îi creşte singură pe cei patru copii şi spune că, din alocaţiile lor şi ajutorul social, abia dacă pot să se descurce cu mâncarea. „Fac fasole, cartofi, ce se poate. Îmi place să îi ingrijesc, chiar dacă trăim mai greu. Îmi place să fac curăţenie şi copiii să fie îngrijiţi. Moş Neculai e o poveste, în care ei cred, dar nu am avut în niciun an ce să le dau”, spune Lenuţa de 37 de ani. Femeia are probleme de sănătate- necesită operaţie la un ochi dar, chiar şi aşa, susţine ea, grija pentru copii este pe primul plan.

„Cea mai mare bucurie a mea este că toţi patru sunt sănătoşi. În puţinul pe care îl avem, trăim aşa. Ei sunt veseli, inteligenţi şi mă mândresc. Mădălina învaţă bine, este la Şcoala nr. 2. Mario e în clasa pregătitoare. Se descurcă şi el foarte bine. Îi place să deseneze. Mădălina mi-a spus mie că i-ar place să aibă rechizite mai frumoase, mai bune, cum au alţi copii. Sunt cam scumpe şi ea ştie că bani nu avem. E înţelegătoare, nici nu-mi mai cere, dacă vede că e greu. Acum, au auzit la televizor de Moş Neculai. Eu le-am tot spus ba că Moş Neculai e bolnav, ba că nu există, ba că e cam sărac şi nu are el bani de ajuns la Huşi, dar ei tot cred în el. Îl aşteptă”, spune Lenuţa.

 

 

 

Lăsați un comentariu

*