Procurorii i+au trimis în judecată cei 18 vameşi care au fost reţinuţi, în urmă cu o lună şi jumătate.
„În plus faţă de ceea ce ştiam deja, au mai apărut câteva materiale la unii inculpaţi, care ar dovedi, în opinia procurorilor, că aceştia luau mită. Dar, rămâne de văzut cum vor fi apreciate de instanţă„, au spus avocaţii.
Graba procurorilor lasă să se înţeleagă că aceştia sunt mult mai siguri pe munca lor. De partea cealaltă, avocaţii sunt şi ei optimişti: „Şi noi ne bucurăm că dosarul va ajunge în instanţă. În faţa acesteia, oamenii vor spune adevărul, vor fi lăsaţi să se apere şi nu vor mai fi presaţi să declare anumite lucruri, chiar dacă nu le cred. Dacă vor fi vinovaţi, vor suporta consecinţele, dar exact pentru cât a făcut fiecare. Nu luaţi la grămadă şi responsabilizaţi „la comun”. Repet, ne bucurăm că ajungem cu dosarul în instanţă”, au spus avocaţii vameşilor.
Pe 22 octombrie 2013, în Vama Albiţa a avut loc o descindere, în urma căreia 28 de persoane (vameşi şi poliţişti de frontieră) au fost duşi la DNA, pentru audieri. Aceştia au aflat că de aproape 6 luni un transportator moldovean lucra sub acoperire pentru DNA, având misiunea de a culege probe împotriva lucrătorilor din Vamă, care iau mită. De asemenea, la percheziţiile de la Albiţa, în geanta unei vameşe, Daniela Mârza, s-a găsit suma de 3000 de euro, între bancnotele căreia se afla şi una înseriată de procurori. S-au făcut în aceeaşi zi, până noaptea târziu, şi percheziţii domiciliare, găsindu-se la unii, precum adjunctul de la Albiţa, Eugen Cristescu, sume mari de bani, în jur de 35.000 euro, în cazul său. A doua zi, pe 23 octombrie, 17 dintre vameşi au fost arestaţi, urmând apoi şi arestarea celui de-al 18-lea vameş, Lenuţa Tiron, care i-a supărat pe anchetatori, din cauza schimbării declaraţiilor. Câteva zile mai sunt, spun avocaţii, până când dosarul lor va ajunge în instanţă. Apărătorii intenţionează ca la expirarea mandatelor de arestare, în preajma Crăciunului, să ceară eliberarea lor din arest şi judecarea lor în stare de libertate.