Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Reportaj „Le Monde” privind exploatarea gazelor de şist din localitatea Pungeşti

Jurnaliştii cotidianului francez „Le Monde” au publicat zilele trecute un material în care prezintă un reportaj realizat la Pungeşti, judeţul Vaslui, fiind expus punctul de vedere al unui fermier local îngrijorat de efectele începerii lucrărilor pentru exploatarea gazelor de şist din localitatea vasluiană.

Reportajul realizat de francezi este concentrat pe interviul luat unui localnic, Constantin Spiridon, agricultor din Pungeşti a cărui fermă este situată la aproximativ 800 de metri de locul unde sunt amplasate utilajele Chevron destinate forării.
„Oamenii trăiesc din cultura terenurilor agricole, creşterea animalelor. În momentul în care această sondă se va instala, nu vom mai avea apă la animale, nu vom mai putea cultiva terenurile agricole, dacă nu cumva în această zonă va fi un deşert. Nu ştim ce istorie se va mai întâmpla, dar bine nu este”, sunt cuvintele de început ale agricultorului din localitatea vasluiană. Problema celor din Pungeşti nu este de ordin ideatic, de revendicări ecologiste, ci este strict legată de existenţa de zi cu zi a oamenilor din localitate.
Am pus un steag aici ca toată care vine să ştie că noi protestăm contra Chevronului. Aici este ferma mea, iar acolo se instalează sonda. Vă daţi seama cât este de aproape. Va mai exista ferma aceasta când se montează sonda? Sigur că nu. Nu va mai fi apă (n.r. potabilă). O să fie contaminată, otrăvită”, a adăugat Constantin Spiridon.
Problema nu este legată de indemnizaţii, problema este legată de gazele de şist. Dacă ne indemnizeză, noi ce facem, unde ne ducem. Nimeni nu pune problema ce se va întâmpla în viitor”, precizează fermierul aducând în atenţia opiniei publice scenariul deplasării cetăţenilor locali.

Citeste mai mult: adev.ro/myhfdb

Lăsați un comentariu

*