Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Incredibil! Centrală plătită cu 12.000 de lei şi WC de 90.000 de lei doar pe hârtie! DNA a început verificările

Centrala termică a Școlii din Răcătău (Horgești) a dispărut înainte de a fi instalată. De șase ani, elevii învață în frig, deși în acte figurează că au centrală de 120 de milioane de lei vechi. Din acest motiv, elevii învață în școala veche, unde se încălzesc la sobe, cu lemne din fostul mobilier. În satul vecin, Recea, Primăria a costruit o toaletă de 90.000 de euro, dar care încă nu a fost terminată. Cazul a intrat în atenția DNA, scrie Ziarul de Bacău. Anomalii greu de imaginat ies la iveală în comuna Horgești, unde unele lucruri dispar în mod miraculos, deși există în acte, iar altele se construiesc cu sume astronomice, dar zac neutilizate.

Cel mai elocvent caz este cel al Școlii nr. 2, din satul Răcătău, unde Primăria Horgești a cumpărat, în 2007, cu 11.788,76 de lei, o centrală termică ce ar fi trebuit să asigure încălzirea în clădirea proaspăt reabilitată. Surprinzător, centrala nu a mai ajuns niciodată la unitatea de învățământ. “Eu sunt în această școală din 2010 și nu am auzit să fi fost vreodată centrală – spune Constantin Leonte, directorul școlii. Caloriferele sunt trase, la fel ca toate instalațiile, însă ne încălzim la reșouri. În cancelarie e mai frig ca afară. Există și locul pentru centrală, dar nu am văzut-o niciodată”. Pentru a-și putea totuși desfășura activitatea, cadrele didactice au decis să-i mute pe toți elevii în școala veche, unde aceștia se încălzesc la sobele pe care le alimentează câteodată cu mobilierul vechi, în timp ce localul reabilitat, situat în aceeași curte, stă părăsit.

Nici aici reabilitarea nu a mers până la capăt de la scripte la fapte, deoarece în sălile de clasă există doar linoleum, în condițiile în care Primăria i-a decontat firmei care a executat lucrarea pardoseală din gresie și parchet, în valoare de 17.467 lei. Tot în aceeași lucrare apare ca decontare și o fosă septică, în valoare de 34.483,76 de lei. Nici profesorii mai vechi cu care am discutat, nici chiar părinții elevilor, nu înțeleg unde a putut să dispară centrala, iar toate încercările noastre ca primarul să facă lumină în acest mister au fost sortite eșecului.

Un wc de 90.000 de euro

La doar câțiva pași de Răcătău, în satul vecin, Recea, altă minune. Chiar lipită de școală a început de trei ani o construcție și acum neterminată, care ar fi trebuit să fie o toaletă. De când a fost ridicată nu a fost până acum dotată decât cu uși și cu un acoperiș, dar și acesta s-a degradat deja și în mare parte a fost luat de vânt. Ceea ce frapează este nu numai construcția, dar mai ales valoarea ei.

În 2010, am fost directorul școlii și am participat în comisia de licitație – spune Constantin Hoștină, fostul director al Școlii Recea. A câștigat o firmă pentru 2,7 miliarde de lei vechi, dar pe urmă s-au mai făcut calcule și s-a ajuns la peste patru miliarde de lei pentru această construcție pe care n-o folosește nimeni”. În aceste condiții, elevii continuă să folosească vechea toaletă, ce stă să se dărâme, și care, evident, nu respectă nicio normă igienico-sanitară.
Pe baza mai multor sesizări, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au demarat cercetările în legătură cu toate contractele încheiate de Primăria Horgești, urmând ca în următoarele zile să fie audiate toate persoanele și firmele implicate în derularea acestor contracte.

Lăsați un comentariu

*