Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Vezi cum a fost sărbătorit Revelionul pe stil vechi la Neamţ!

Şi în judeţul Neamţ s-a sărbători, noaptea trecută, Anul Nou pe stil vechi. revelion neamt pe stil vechi (1)Chiar daca nu sunt foarte mulţi, localnicii din zona oraşului Târgu Neamţ au ţinut distracţia până dimineaţă.Nu au lipsit nici urătorii şi preparatele tradiţionale.

Nemţeanul Tinu Ungureanu, de exemplul, din satul Poiana, comuna Brusturi, sărbătoreşte cu sfinţenie în fiecare an Revelionul pe stil vechi. Chiar dacă obişnuieşte să petreacă Revelionul şi cu toţi ceilalţi prieteni, pe 31 decembrie, casa rămâne ornată şi poarta deschisă pentru urători încă două săptămâni.

VEZI AICI GALERIE FOTO!!!

În calendarul vechi rusesc această zi era consacrată lui Vasile cel Mare şi se numea Ziua lui Vasile, iar ţăranii marcau o sărbătoare veche legată de ritualul „îmbunării” recoltei. În casă se presăra grâu pentru ca recolta să fie bogată, oamenii cântau şi dansau. Si acum oamenii care sărbătoresc revelionul pe stil vechi cred că dacă pun o masă bogată, așa o vor avea tot anul.

Tot în această zi se şi ghiceşte. Bătrânii din sat spun că de Anul Nou se fac cele mai adevărate preziceri, mai ales pentru fetele nemăritate.

 

Lăsați un comentariu

*