Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

 

Un poet sucevean susţine că e strănepotul lui Eminescu

Poetul sucevean Ioan Cozmei, în vîrstă de 58 de ani, susţine că este descendent din neamul lucefărului poeziei romăneşt. El susţine că tatăl lui Mihai Eminecu s-a născut în satul Călineşti-Cuparencu.ion cozmei poet

,, Străbunica mea este verişoară dreaptă cu poetul naţional, Mihai Eminescu. Sunt strănepot al poetului naţional dacă ţine cont de arborele genealogic,, ,ne-a spus Cozmei.
El este autorul a 16 cărţi de poezie şi a 24 de studii despre viaţa şi activitatea  lui Mihai Eminescu.

Într-o carte intutulată ,,De la Boian la Vatra Donei, suceveanul a scris de ce nu a fost rostită Doina lui eminescu la 5 iunie 1585. Suceveanul susţine că tatăl poetului naţional era un tip foarte exigent şi îşi dorea că Mihai Eminescu să devină un om cu studii înalte.

, Străbunica mea, Chiţa Huţan din Călineşti îmi povestea că tatăl lui Mihai, Gheorghe Eminovici era foarte drastic cu copii lui. Atunci cînd Mihai Eminescu a fugit de la Cernăuţi la bunica lui la Călineşti, Gheorghe Eminovici a venit cu biciul şi l-a taxat pe Mihai şi l-a trimsi înapoi la studii . Api, Gheorghe Eminovici s-ar fi supărat rău atunci cînd fiul său nu a luat doctoratul la Berlin,,,ne-a mai povestit Ion Cozmei.

Incertitudine asupra naşterii poetului

Este ştiut faptul că tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, a fost o perioadă administratorul moşiei boierului Leon Ghica din Dumbrăveni. În amintirea geniului poeziei, care a crescut în jurul curţii sale, în anul 1902, în parcul casei, a organizat cea mai mare sărbătoare a timpului, dezvelind o statuie din bronz, lucrată de sculptorul german Oscar Spaethe. De pe soclul statuii aveau să înfrunte timpul următoarele cuvinte: “Aici s-a născut Eminescu”. O altă mărturie a legăturii cu Dumbrăveniul stau versurile: “Luceafăr falnic între genii/ Ce neamul nostru a avut/ Mai recunoşti tu Dumbrăvenii/ Pământul sfânt ce te-a născut?“, care sunt adânc întipărite în memoria localnicilor, reproduse pe statuia din faţa şcolii, şi care sunt un motiv de mândrie pentru noi. Aceste certitudini, dar şi multe alte incertitudini există şi subzistă, astfel că suntem îndreptăţiţi să spunem că mitul lui Eminescu există şi, mai mult decât atât, la Dumbrăveni, întreaga comunitate are un cult pentru poetul Mihai Eminescu, care este al nostru, al tuturor ro-mânilor, dar şi al întregii lumi, opera sa fiind universală. Mihai Eminescu este unul singurul copil al familiei Eminovici născut la Botoşani. Botezat la Biserica Uspenia, aflată aproape de casa natală, din centrul urbei. Azi disparută, casa facea parte din zestrea mamei. Tatal Gheorghieş avea rangul de căminar si muncise ca vechil pe moşia din Dumbrăveni-Suceava.  Mihai îsi petrece copilaria la Botosani si, desigur, calatoreste în trasura parintilor la mosia Durnesti, spre Prut, luata în arenda, la Agafton, Bucecea, Cătămărăşti, Cucorăni.

Lăsați un comentariu

*