Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

 

Petrişor, alias „regele maneliştilor” în instanță după patru ani de anchetă alături de alţi 11 inculpaţi

Placinta (stanga) si Iova (dreapta) iesind liberi din palatul de justitieBucureşteanul Paul Iova, alias Ioan Petrişor sau „regele maneliştilor” a ajuns în instanță după patru ani de anchetă. Procurorii DIICOT suceveni au finalizat  un prim rechizitoriu în celebrul caz de contrabandă cu ţigări soldat cu zeci de arestări în vara anului 2010. Au fost trimişi în judecată în total 12 inculpaţi, prejudiciul total produs statului prin afacerile ilegale cu ţigări desfăşurate pe parcursul anului 2010 depăşind 1,25 milioane de euro.

In celelalte două dosare, aflate în continuare în fază de cercetare sunt deja estimate prejudicii de un milion de euro într-un caz şi peste 4,5 milioane de euro în al doilea caz. Paul Iova, zis Ion Petrişor din Bucureşti, supranumit “regele maneliştilor” a fost de asemenea trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat, „contrabandă”, constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 prin acte materiale repetate, în realizarea unei rezoluţii infracţionale unice a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, prin preluarea, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea ţigaretelor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Este vorba despre aceeaşi cantitate de aproximativ 1200 de baxuri de ţigarete, de diferite mărci, preluate de la Ioan Sava – Căsuţă şi acoliţii acestuia. Gheorghe Plăcintă zis Ghiţă, de 48 de ani, din Mălini, a fost trimis în judecată pentru aceleaşi infracţiuni de constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă, conform celor prezentate anterior, la fel ca Mihai Vicovanu, zis Mişu, de 43 de ani, din Fălticeni.
Mihail Mihai, zis Mişa, de 35 de ani, din Grămeşti, a fost trimis în judecată tot pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă. El va fi judecat pentru că începând cu data de 20.10.2010 a livrat în anul respectiv circa 300 de baxuri ţigarete – Viceroy, Doina, etc, de provenienţă Ucraina sau Republica Moldova către Gheorghe Plăcintă şi Romică Botezatu, care le-au direcţonat ulterior către Ioan Sava – Căsuţă, ce la rândul lui le-a pus la dispoziţia lui Paul Iova, pentru valorificare ulterioară

Valoarea totală a prejudiciului adus bugetului de stat din contrabanda cu ţigări realizată de această grupare se apropie de 7 milioane de euro – de departe cel mai mare din cauzele instrumentate de procurorii DIICOT suceveni.
În acelați dosar a mai fost trimis în judecată Gheorghe Plăcintă zis Ghiţă, de 48 de ani, din Mălini, pentru aceleaşi infracţiuni de constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă, conform celor prezentate anterior, la fel ca Mihai Vicovanu, zis Mişu, de 43 de ani, din Fălticeni.Mihail Mihai, zis Mişa, de 35 de ani, din Grămeşti, a fost trimis în judecată tot pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă.  Doi dintre membrii gupării infracţionale patronată de tandemul Iova – Căsuţă s-au ocupat în paralel şi de alte fapte de natură infracţională, trafic de droguri, mai precis.

Astfel, Adrian Dumitru Eftin, zis Adi, de 55 de ani, din Sighişoara, judeţul Mureş, a fost trimis în judecată, pe, lângă infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă, fiind unul dintre transportatorii ţigărilor furnizate lui Paul Iova şi Gheorghe Puiu din Bucureşti de către fălticeneanul Ioan Sava – Căsuţă, cel ajutat de Gheorghe Plăcintă şi Romică Botezatu, şi pentru punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate dar şi traffic de droguri de mare risc, constând în aceea că a cumpărat din Grecia, cantitatea de 1,141 kg de fragmente vegetale (canabis) contra sumei de 1600 euro, anterior datei de 12.11.2010 respectiv pentru instigare la introducerea în ţară de droguri de risc, faptă constând în aceea că la data de 12.11.2010 l-a determinat pe Nagy Alexandru să introducă în ţară odată cu bagajele personale şi o sacoşă conţinând cantitatea de 1,141 kg de fragmente vegetale (canabis) descoperite cu ocazia efectuării percheziţiei asupra autoturismului ce a aparţinut lui Dumitru Adrian Eftin, efectuată în data de 18 noiembrie 2010 şi în aceea că l-a determinat cu intenţie pe Cristinel Soitu, care se afla la volanul unui TIR să participe la această activitate infracţională, fără ca cel din urmă să aibă cunoştinţă despre activitatea ilicită mai susmenţionată
Procurorii DIICOT suceveni au mai dispus trimiterea în judecată a lui Romică Botezatu, de 41 de ani, născut în Vorona – Botoşani dar cu domiciliul în Timişoara, Puiu Gheorghe de 44 de ani din Bucureşti, Marius Viorel Negrea de 40 de ani din Bistriţa şi Gabriel Ovidiu Gherasă, de 27 de ani, din Siret, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă.
Dosarul a fost preluat de judecătorii de la Tribunalul Suceava.
In primăvara anului 2013, Paul Iova, după trei ani şi jumătate de la prima arestare, a fost adus din nou la Suceava, într-un lot de 61 de persoane specializate în contrabanda cu ţigări. In luna aprilie a anului trecut, au fost efectuate 56 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Neamţ, Iaşi, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Un număr de 60 de persoane au fost audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Printre cei audiaţi s-a aflat şi Paul Iova alias Ion Petrişor, alias “Regele maneliştilor”, individul din Bucureşti care în vara anului 2010 se bătea pe burtă cu magistraţii instanţelor sucevene, plătind avocaţi cu bani grei într-unul dintre cele care s-a dovedit a fi una dntre cele mai mari dosare de combatere a fenomenului de contrabandă cu ţigări, la acea vreme. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării au obţinut beneficii substanţiale din contrabanda cu ţigări pe relaţia Ucraina – Republica Moldova – Turcia – Grecia – Spania – Germania – Marea Britanie – România.In acest dosar s-a stabilit că învinuiţii au introdus pe teritoriul României peste 1.400.000 pachete de ţigări în valoare totală de aproximativ 3.200.000 de dolari. Procurorii DIICOT au descoperit şi ridicat pe parcursul cercetărilor o linie completă de producţie de ţigarete precum şi cantitatea de 7.100.000 ţigarete în valoare de 1.000.000 dolari.
Până în 2010, tansporturile de ţigări de contrabandă coordonate de Paul Iova – zis Ion Petrişor (regele autodenumit al manelelor), dinspre Vicov – Putna – Bălcăuţi spre Bucureşti şi alte locaţii din ţară erau monitorizate de poliţişti. Verificările care au dus la anihilarea celei mai mari reţele de contrabandişti de ţigări de până atunci a plecat de la un eveniment din 1 februarie 2010 când la Vicovu de Jos a fost oprit în tafic un autoturism Dacia Logan, condus de Manea Bogdan din Constanţa. Avea înăuntru peste 13.000 de pachete de ţigări din Ucraina – Viceroy, LM, Next, More.

S-a stabilit că acestea fuseseră furnizate de un anume Adrian Arcadie Isopescu, din Vicovu de Sus. Paul Iova a identificat apoi o altă relaţie, de această dată cu renumitul “Copilu”. de Sus, Ghiocel Zabavschi din Suceava, Paul Roman din Bucureşti, Constantin Nistor – Copilu’, din Vicovu de Sus, Gheorghe Tărâţă – Cuşu, din Vicovu de Jos, Ioan Sorin Parasca din Vicovu de Sus, Adrian Militaru din Bucureşti şi Titi Vasile Ieremciuc din Bălcăuţi. Si acest dosar îşi aşteaptă rechizitoriul.

Lăsați un comentariu

*