Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Efectele noului Cod Penal: Tâlhari şi hoţi eliberaţi în grup din Penitenciar

Intrarea în vigoare a noului Cod Penal a dus la eliberarea, sâmbătă seară, a mai multor deţinuţi încarceraţi. Închişi pentru tâlhării, furturi sau vătămare corporală, mai mulţi deţinuţi şi-au recăpătat libertatea mai devreme decât se aşteptau.

Magistraţii de la Judecătoria Botoşani au admis, sâmbătă, şapte cereri formulate de cele două comisii constituite la nivelul unităţii de detenţie pentru evaluarea incidenţei aplicării legii penale mai favorabile.

Surse judiciare susţin că o asemenea cerere urmează a fi admisă şi la Tribunalul Botoşani.

detinuti-eliberati-penitenciarul-botosani4Sâmbătă seară, şapte deţinuţi şi-au făcut bagajele şi au plecat din Penitenciar. Aceştia au fost condamnaţi pentru furt, vătămare corporală, tentativă de tâlhărie şi complicitate de furt. Este vorba de un botoşănean, un sucevean, doi nemţeni şi trei ieşeni, care au părăsit puşcăria.

VEZI AICI GALERIE FOTO!

La ieşierea din unitatea de detenţie cei şapte s-au declarat fericiţi şi au spus că abia aşteaptă să ajungă acasă.

Comisiile de la nivelul Penitenciarul vor analiza dosarele deţinuţilor până la sfârşitul lunii februarie. Instanţele din judeţ au judecat în prima zi de la intrarea în vigoare a noului act nromativ, peste 100 de cereri.

Noul cod penal a redus pedespele la unele fapte, cum ar fi furtul, înşelăciunea şi a dezincriminat mai multe infracţiuni. Legislaţia românească impune aplicarea actului normativ faborabil persoanei în cauză, în aceste cazuri fiind vorba de noul Cod Penal.

Lăsați un comentariu

*