Peste 230 de cazuri în care poliţiştii de frontieră au fost îndemnaţi să treacă cu vederea unele ilegalităţi de la graniţă, în schimbul unor sume de bani, s-au înregistrat, anul trecut, în zona Moldovei.
Potrivit unu raport al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în 2013 au fost înregistrate 235 cazuri de desistare, în care poliţiştii de frontieră au semnalat că li s-au oferit diferite sume de bani, în unele cazuri persoanele urmărind ca lucrătorii să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în momentul în care au constatat anumite fapte ilegale. Ca urmare a sesizărilor făcute de către poliţiştii de frontieră, lucrători Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţie desemnată să efectueze cercetări pe această linie, au fost întocmite 16 dosare penale.
De un tupeu ieşit din comun a dat dovadă un bărbat care, în aprilie 2013, a solicitat unui poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari să intervină pe lângă colegi în vederea asigurării unei zone pe unde ar fi putut introduce o cantitate mare de ţigări din Republica Moldova, de mai multe ori într-un anumit interval de timp, iar pentru acest lucru urma să primească suma de 4.000 lei pentru fiecare transport realizat până pe teritoriul României. Nu i-a mers, însă, procurorii Direcţiei Anticorupţie fiind sesizaţi de poliţist.
De asemenea, în iunie 2013, lucrătorii Punctului de Trecere a Frontierei Iaşi – feroviar, localitatea Ungheni, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi despre faptul că un bărbat din Republica Moldova, a promis iniţial suma de 100 euro, iar, ulterior, a oferit aceeaşi sumă, cu titlu de mită, lucrătorului de poliţie de frontieră care efectua controlul în trenul de călători. Banii ar fi trebuit să servească pentru a i se permite ieşirea de pe teritoriul României, întrucât, în momentul controlului documentelor a prezentat o carte de identitate falsă.
Imediat a fost constituită echipa operativă din lucrători ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care a organizat şi realizat acţiunea de constatare a infracţiunii flagrante denunţate de către lucrătorul poliţiei de frontieră.
Moldoveanul este urmărit penale pentu dare de mită.