Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Români, printre care şi suceveni, bătuţi de poliţie în Italia pentru că şi-au cerut drepturile la muncă

romani in italiaTrei români la spital, bătuţi de poliţie, alte câteva zeci bruscaţi pentru a înceta protestul, este bilanţul provizoriu dramatic al unei greve a românilor care lucrează pentru firma Mondo Convenienza din Campi Bisenzio (provincia Firenze). Circa 60 de români au semnat un document prin care îşi cereau drepturile de lucrărtori de la firmă, marţi în 25 februarie. După ce au înaintat documentul prin care cereau al 13-lea salariu, concedii plătite, asigurare sanitară, au fost daţi afară. Li s-au închis porţile în nas. De atunci, grupul de români a protestat în faţa depozitului Mondo Convenienza, din via Gattinella 28. Astăzi, zeci de poliţişti în ţinută antitero au intervenit şi i-au împrăştiat cu forţa.

Trei români şi un poliţist au fost răniţi şi duşi la spital cu patru ambulanţe, potrivitToscana TV. “Eram liniştiţi în faţa fabricii, eram aici pentru a munci, când agenţii i-au luat la bătaie pe băieţi, unuia i-au rupt coastele, fără motiv„, a declarat un român, citat de Toscana TV.

romani in italia270 de familii riscă acum să rămână pe drumuri. Compania a adus deja alţi lucrători, în majoritate tot români, în locul greviştilor.  Joi, 6 martie, la ora 12, protestatarii au programată o întâlnire cu avocatul firmei Mondo Convenienza.

La Nazione a scris despre greva românilor, precizând că este vorba de cooperativa Tls din Roma, cea pentru care lucrează românii din Campi Bisenzio. „Anul trecut – spune Robert Condurachi Alin, unul dintre transportatori, citat de La nazione – am expus în mod pacific firmei dolenaţele noastre. Am primit promisiuni că se va rezolva. Acum am avut această surpriză: să găsim porţile închise.”

Din informaţiile noastre, unul dintre responsabilii cooperativei dela Roma este tot un român!like-facebook

Unul dintre participanţii la protest, Daniel Şorea, 24 de ani, originar din Judeţul Suceava, ne-a dat mai multe detalii: „Am venit de la 16 ani în Italia, la 17 ani am început munca la Mondo Convenienza, sunt persoane de 10 – 12 ani numai în firma asta.

Noi suntem împărţiţi pe cooperative , care au contract cu Mondo Convenienza, dar toate sunt legate de acelaşi grup. A fost bine la firmă în alţi ani, am avut o înţelegere pe vorbe cu ei, dar înţelegerea nu a mai fost respectată.

Se câştigau bani frumoşi, eram plătiţi la procent, depinde cât lucrai, erau luni şi de 2000, şi de 2500 de euro, dar cu toate astea nu aveam concedii plătite, lucram foarte multe ore pe zi, dacă erai bolnav, nu erai plătit, nu primeam al 13-lea salariu, în fine, noi am vrut să fim puţin în regulă.

Marţea trecută, în 25 februarie, am scris pe o hârtie cererile noastre şi am predat-o conducerii. Ne-au închis porţile în faţă. Am stat o săptămână în faţa firmei, nu s-a întâmplat nimic.

Firma a adus alţi români la muncă. Am cerut autorizaţie de la poliţie să facem grevă. Ieri şi alatăieri am fost în grevă autorizată, nu s-a întâmplat nimic, dar astăzi de dimineaţă a venit poliţia, au venit mascaţii, poliţia de stat şi carabinierii. Noi eram unde protestam, în faţă la depozit, au venit şi ne-au luat pe sus.

Eram cam 50 de persoane. Poliţiştii au venit să lovească băieţi care stăteau pur şi simplu cu mâinile în buzunare. Niciunul nu a împins vreun poliţist, lucrăm de atâta vreme aici, nu face, din astea. Avem filmat cu telefoanele, ne-au agresat din senin.

Eu am fost luat pe sus, împins, ameninţat, m-am retras, erau unele persoane care au fost luate la ochi de agenţi, s-au urcat patru poliţişti pe unul, l-au călcat pe cap cu bocancii, l-au lovit la coaste… Trei au ajuns la spital, dar pe foile lor am înţeles că nu au scris că au fost bătuţi de poliţie. Cînd eşti bătut de poliţie, nu poţi face nimic. Când au venit ambulanţele, poliţia le-a zis că „aveţi grijă ce scrieţi pe foi”.

Pe fişa unui român a scris că ar fi declarat că a fost bătut de necunoscuţi, aşa au scris. Toţi au vânătăi, răni, suspecţi de coaste rupte.

Avem nevoie de cineva să intervină. Ar fi foarte de ajutor să scrieţi pentru ca să ne ajute cineva. Sunt multe familii care au rămas aşa, bătuţi, şi fără bani. Suntem 70 de familii care riscăm să ajungem pe stradă. Au adus deja de la Roma, tot aceleaşi cooperative, alţi muncitori, şi deja au început de astăzi munca. Avem nevoie să ne ajute Ambasada. Mâine mergem să ne întâlnim cu avocatul de la Mondo Conevenienza. Dar dacă suntem singuri, nu rezolvăm nimic.

Presa nu a scris de noi. Când un român face ceva rău, e pe toate paginile, când protestăm pentru drepturile noastre, nu scrie nimeni.”

În momentele fierbinţi ale confruntării dintre poliţie şi greviştii români, la faţa locului a fost şi Ştefan Stănăşel, preşedintele CNCRI, reprezentant al românilor din Toscana: „Am fost chemat la ora 9 fără un sfert de soţia unui protestatar, plângea, spunea că soţul ei era plin de sânge şi „ne omoară, ne omoară”. M-am dus acolo şi am reuşit să opresc confruntarea. Este bătaie de joc, pe faţă, oamenilor le-a ajuns cuţitul la os, sunt plătiţi foarte prost, iar cooperativa, care este de la Roma, şi are vreo 800 de angajaţi, acum vrea să îi schimbe cu alţi români.

64 de familii rămân pe stradă, dar nu că nu e de muncă, problema e că a ajuns cuţitul la os, este un fel de sclavie din partea cooperativei. Eu mâine merg şi eu la întâlnirea cu avocatul. Dar vă spun sincer, nu pot singur, nu putem noi singuri să rezolvăm. Cer ajutorul opiniei publice româneşti din Italia şi a autorităţilor române.„, este apelul lui Ştefan Stănăşel.

 

Sursa: gazetaromaneasca.com

 

 

Lăsați un comentariu

*