Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Alarmant! Încă șapte bebeluşi îmbolnăviţi la Maternitatea Rădăuţi

spitalul radautiÎncă șapte noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi au fost înregistrate la Maternitatea Rădăuţi, după ce  la sfârşitul anului trecut, că au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, iar la 14 a fost necesară spitalizarea.

Directorul adjunct al DSP  Suceava, medicul Cătălina Zorescu a anunțat că   au fost preluate probe microbiologice de la personalul unităţii sanitare. DSP Suceava a solicitat o echipă de experţi de la Iaşi, iar în 28 februarie un medic neonatolog şi doi medici epidemiologi de la Iaşi au venit la Maternitatea Rădăuţi.

Zorescu a spus  că , începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuţi au început să apară noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi.

like-facebookPână în 5 martie, la Maternitatea Rădăuţi au fost înregistrate şapte cazuri de infecţii intraspitaliceşti la nou-născuţi, trei dintre aceştia, aflaţi în stare mai gravă, fiind internaţi la secţia de Chirurgie Infantilă a SJU Suceava, unul care are afecţiuni cutanate la secţia de Pediatrie a aceluiaşi spital. Ceilalţi trei bebeluşi infectaţi nu au necesitat reinternarea, întrucât au fost trataţi la Maternitatea Rădăuţi, apoi au fost externaţi.

„Pe noi ne îngrijorează aceste cazuri grave, respectiv pacienţii cu abcese, ceea ce demonstrează că nu stăpânim sursa de infecţie despre care noi presupunem că există în rândul personalului. De aceea, în 4 martie, DSP Suceava a recoltat probe microbiologice de la personalul Maternităţii Rădăuţi, iar rezultatele analizelor ar urma să fie cunoscute în cursul zilei de joi, astfel încât să putem să luăm o decizie„, a spus  Zorescu.

Ea a adăugat că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut.

În data de 6 ianuarie, maternitatea a fost redeschisă, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate din Maternitatea Spitalului Municipal „Sf Cosma si Damian” Rădăuţi au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

Atunci, DSP Suceava a solicitat, între altele, Maternităţii Rădăuţi să respecte cu stricteţe prevederile privind dezinfecţia, curăţenia şi sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar în ceea ce priveşte personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă şi să folosească în mod corect echipamentul de protecţie.

Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie 2013, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.

Anul trecut , în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.

 

Lăsați un comentariu

*