Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

O femeie a inventat o metodă nouă de a fura bani europeni

autogreder-chinezesc1-300x215O femeie este judecată de magistraţii Tribunalului Botoşani, după ce a inventat o metodă de a frauda fondurile europene. Aceasta a livrat unei comune din judeţul Botoşani şi la patru unităţi administrativ teritoriale din Iaşi, Tulcea şi Dolj, utilaje, în cadrul unor proiecte cofinanţate cu fonduri europene.

Cerinţele proiectelor priveau utilaje conforme cu normele europene, însă primăriile au primit utilaje din China revopsite şi cu autocolante reprezentând firme celebre producătoare din Italia. Ancheta, ce a a fost extinsă în mai multe judeţe ale ţării, a fost începută de procurorii Direcţiei Naţionale de Anticorupţie la sesizarea inspectorilor Departamentului de Luptă Antifraudă, care au verificat un proiect cofinanţat cu fonduri europene, accesat de comuna Hilişeu Horia.

like facebookPrimăria din Hilişeu Horia a demarat, în anul 2008, un proiect în valoare de 2,4 milioane de euro. În cadrul proiectului se prevedea modernizarea unui drum şi achiziţia a două utilaje, un autogreder şi o autobasculantă.

Achiziţiile s-au făcut prin licitaţie publică, însă autogrederul, cumpărat cu 405.000 de lei, a ridicat suspiciuni inspectorilor. Achiziţionat de la o firmă din Constanţa, acesta avea lipite cu benzi autocolante marca Ram Italia, însă pe subansamble erau înscripţionate numele unui producător din China. În urma unor verificări mai amănunţite s-a descoperit că de fapt utilaje proveneau de la o firmă din judeţul Dolj, Dumatrucks SRL, iar cea din Constanţa era un paravan.

Procurorii au descins la ambele firme şi au descoperit că firma din Dolj avea un contract cu un furnizor din Italia, Ram Italia, însă a importat utilajele din China, la un preţ în jumătate decât cel real.

Problema utilajelor chineze era calitatea, respectiv neîndeplinirea normelor europene. În urma verificărilor încrucişate s-a descoperit că şefa departamentului de vânzări de la firma doljeană, craioveanca Raluca Mihaela Preda, a falsificat documentele utilajelor, pentru a părea autentice, a întocmit facturi fictive de la furnizorul Italian şi a mers cu reţeta aplicată la Primăria Hilişeu Horia şi la Primăria Cotnari, care a cumărat utilajul cu 352.293 de lei, Primăria Ipate, ce a plătit 359.856 de lei, ambele din judeţul Iaşi, Primăria Topolog din judeţul Tulcea unde a vândut un autogreder cu 242.583 de lei şi Primăria Amărăştii de Jos, judeţul Dolj, păcălită cu 332.728 de lei. Pe lângă cele trei primării a mai fost păcălit un fond de investiţii ce a ajuns să plătească 442.610 de lei pentru un utilaj.

Lăsați un comentariu

*