Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Un ieşean desemnat Poliţistul Anului pe ţară

ionita corneliuMarţi, Poliţia Română sărbătoreşte 192 de ani de la atestarea documentară. Cu această ocazie a fost desemnat poliţistul anului la nivelul I.P.J. Iaşi: inspector principal de poliţie Corneliu Petru Ioniţă, din cadrul SAS – compartimentul pirotehnic. Acesta s-a remarcat pe parcursul activităţii profesionale din anul 2013, prin rezultatele obţinute în misiunile cu risc ridicat la care a participat, în calitate de expert pirotehnist. Inspectorul principal de poliţie Corneliu Ioniţă a fost angajat la I.P .J. Iaşi în anul 2000, fiind repartizat la Serviciul Pentru Acţiuni Speciale unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. În perioada 2006-2009, poliţistul a îndeplinit funcţia de Şef de Grupă Pirotehnică în cadrul S.A.S. Ofiţerul dispune de nivelul de cunoştinţe corespunzător funcţiei îndeplinite, fiind capabil să coopereze eficient şi netensionat, cu celelalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu, în soluţionarea sarcinilor profesionale. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, el a participat la mai multe misiuni importante pe linie pirotehnică în anul 2013, astfel :

–         17 controale tehnice de specialitate

–         3 colete suspecte verificate

–         2 elemente de muniţie clasică dezamorsate

–         7 însoţiri de transporturi de materiale explozive

–         4 instructaje de prevenire în domeniul pirotehnic

–         5 exerciţii aplicative pe linie pirotehnică

–         9 prezentări de teme de specialitate

 

Una dintre cele mai importante misiuni la care a participat inspectorul principal Ioniţă este cea din data de 08.07.2013, când un bărbat  a pătruns în sediul Universităţii Tehnice Iaşi, într-un amfiteatru unde 36 de studenţi  susţineau  examenul de licenţă, având asupra lui o bombă pe care a intenţionat să o detoneze .

În urma apelului la S.N .U.A.U. 112, ofiţerul a ajuns primul la faţa locului, luând măsurile de siguranţă şi imobilizând făptuitorul, pentru a nu se produce pierderi de vieţi omeneşti. După luarea primelor măsuri de siguranţă ce se impun în cazul amplasărilor cu dispozitive explozive improvizate,  poliţistul a efectuat intervenţia asupra dispozitivului exploziv prin procedee specifice pirotehnice, punându-şi astfel în pericol viaţa . Chestor şef de poliţie Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a transmis felicitări poliţistului nostru pentru modul profesionist şi implicarea de care a dat dovadă în intervenţia dificilă din universitate. Urmare a misiunii îndeplinite cu succes, poliţistul a fost avansat înainte de termen, la data de 1 decembrie 2013, de la gradul de inspector la gradul de inspector principal.

De asemenea, ofiţerul a fost desemnat şi Poliţistul Anului la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe linia structurilor de acţiuni speciale.

Prin perseverenţă, profesionalism, autocontrol emoţional şi dorinţa de depăşire a limitelor, poliţistul a făcut faţă cu brio intervenţiilor la care a participat, toate desfăşurate în regim de urgenţă.

Sursa: IasiNews

Lăsați un comentariu

*