Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

 

Misiune inedită pentru militarii americani, în judeţul Suceava

militari americani 8Infanteristii marini americani au participat, în week-end,  la o acțiune de voluntariat în comuna suceveană Ciocănești. Ei au efectuat lucrări de amenajare și împrejmuire a  două unități de învățământ, respectiv Școala Generală din Ciocănești și grădinița din Botuș. Este pentru prima oară când militarii americani au ajuns în zona Dornelor și au participat la o astfel de acțiune. Ei au participat, de asemenea, şi la un exercițiu comun cu trupele americane.

Comandantul Unității Vânători de Munte Roșu-Vatra Dornei, colonelul Adrian Tînjeală,  a declarat că  militarii americani și-au exprimat dorința de a participa la o acțiune de voluntariat  în cadrul comunității noastre, pentru a înțelege  și a fi mai cât mai aproape de comunitatea românească.

,,Este o activitate binevenită atât pentru noi cât și pentru partenerii americani.  Este prima acțiune în comun cu militarii americani.   Este prima acțiune comună a Batalionului 17 cu militarii americani și nu poți să te simți decât  în primul rând  mândru că avem o asemenea vizită și o asemenea colaborare . Este benefică pentru noi, pentru că, crește nivelul de instruire al militarilor români , se verifică  nivelul de interoperabilitate între noi și militarii parteneri al  organizației  din care facem parte  în speță al celor americani,, a spus colonelul Adrian Tânjeală.

Am venit aici alături şi suntem alături de trupele române, de soldaţi, şi cu toţii şi civilii şi soldaţii au fost nişte gazde bune, ne susţin, aşa că e o plăcere să venim aici şi vrem chiar să ne întoarcem un pic. Nu e o muncă foarte dificilă fizic, dar e plăcută. E mai mult o plăcere decât o muncă.  Sunt foarte puţine locuri în SUA care să arate aşa şi să aibă oameni aşa, foarte drăguţi, au o cultură, mediul  este absolut respirabil. Aveţi grijă de ţara voatsră frumoasă. Este o preerie sălbatică a mediului, dealurile de aici sunt absolut frumoase. Copiii sunt foarte interactivi şi foarte prietenoşi. Eu şi alţi câţiva băieţi am mai făcut astfel de lucruri înainte adică în SUA. Am crescut într-o astfel de zonă înainte să merg la şcoală”, a spus căpitanul Brian Philipse.

Ce îmi place la România? Este o ţară frumoasă, are o istorie bogată, oamenii sunt foarte primitori şi de asemenea foarte prietenoşi şi muncesc din greu.  Am mâncat porc, perişoare, multă  supă, sarmale, diferite tipuri de băuturi. Mâncarea e foarte interesantă, dar diferită. Doar mâncare naturală, nimic altceva, nu fast-food” , a spus infanteristul american Daniel Castco.

Și dacă pentru infanteriștii americani acțiunea a fost plăcută ,mai dificil le-a fost muncitorilor români care au dirijat construcția fundației și a stâlpilor gardului.

,, Eu am făcut doar rusă și franceză, este mai greu să mă înțeleg cu ei, dar am găsit un militar român care le traduce și ne descurcăm”, ne-a spus localnicul.

Modulul de pregătire Platinum Lynx al exerciţiului multinaţional  Black Sea Rotational Force 14  la care participă militarii Batalionului 17 Vânători de Munte şi infanterişti marini americani, se va desfăşura, până pe 16 mai, în poligonul Rotunda şi garnizoana Vatra Dornei.

Militarii români şi infanterişti marini americani executa antrenamente în comun care includ exerciţii tactice cu trageri de luptă cu armamentul din dotare, exerciţii tactice în teren, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii şi instrucţie alpină.

Sursa: SuceavaNews

Lăsați un comentariu

*