Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

VIDEO! Efectele ploilor: Drumuri inundate, culturi distruse şi localităţi fără curent electric

inundatii-300x268Din cauza ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, care s-au manifestat în cursul zilei de joi, au fost afectate localităţile Voroneţ, Preuteşti, Valea Moldovei, Capu Câmpului, Voitinel, Marginea, Mănăstirea Humorului, Grăniceşti, Drăgoieşti, Dărmăneşti, Adâncata şi Vicovu de Sus.

La o primă estimare la nivelul acestor localităţi, au fost afectate 8 poduri, 19 podeţe, 5 punţi pietonale, 0,45 kilometri drum judeţean, aproximativ 55 kilometri de drumuri comunale, 2 kilometri drum forestier, 30 kilometri de reţea stradală, 28 hectare de culturi agricole, 70 de hectare de păşuni şi fâneţe, 15 fântâni şi altele.

Au rămas fără energie electrică parţial localităţile Burla şi Iaslovăţ, şi total comuna Volovăţ. Echipele E.ON sunt în teren şi lucrează pentru remedierea defecţiunilor.

De asemenea, ca urmare a căderii unei cantităţi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt şi a configurării terenului, instalaţia de canalizare pentru ape pluviale nu a mai făcut faţă, creându-se acumulări în municipiul Suceava, pe străzile din zona „Brădet”, străzile Gheorghe Doja, Grigore Alexandru Ghica, Traian Vuia şi Pictor Dumitru Dacian. Acelaşi fenomen s-a manifestat şi în localităţile Gura Humorului, strada Ştefan cel Mare, şi Şcheia, zona „Obor”.

VEZI AICI VIDEO CU INUNDAŢIILE DIN MUNICIPIUL SUCEAVA!

La ora transmiterii comunicatului, nu se înregistrau localităţi izolate total, circulaţia desfăşurându-se pietonal sau pe variante ocolitoare.

Pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor hidro-meteo periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit cu 79 de militari, 25 de autospeciale şi 19 motopompe.

Evaluarea cantitativă şi valorică a pagubelor produse de aceste fenomene se va face, după încetarea manifestării lor, de către o comisie mixtă stabilită prin ordin de prefect.

Şi la Iaşi au fost probleme. Vântul a doborât mai mulţi copaci, iar la Huşi, în judeţul Vaslui, apa a inundat mai multe case, grădini, dar şi străzi. Şi câteva maşini au fost avariate de puhoaie.

La Neamţ, 11 case au fost avariate, 5 în localitatea Zăneşti şi 6 în localitatea Roznov din cauza vântului şi a ploilor din ultimele zile. De asemenea, 27 de gospodării au fost inundate din cauza ploilor şi nu mai puţin de 7 poduri avariate. În Agapia, 2 podeţe au fost distruse complet. În plus, 240 de ha de terenuri arabile au fost inundate, 5,3 ha de păşuni şi 5,6 km de diguri în comuna Agapia au fost avariate.Mai mult, în satul Stânca din comuna Pipirig au apărut deja alunecările de teren. Şapte fântâni au fost colmatate în sat Staja, comuna Tarcau – deversare torenti Iruga si Prisaca, 9 fântâni colmatate în sat Dolheşti / Pipirig,  27 fântâni colmatate în sat Stânca com Pipirig, ajungând la un total de 43 de fântâni colmatate. Asfaltul s-a crăpat pe mai multe porţiuni în satul Bozienii de Sus, dar şi alte localităţi au fost afectate astfel.

În luarea măsurilor de prevenire sau de limitare a efectelor fenomenelor meteo, la ordinul prefectului de Neamţ au fost implicate importante forţe de la ISU Neamţ, Apele Române, Poliţie, potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Lăsați un comentariu

*