Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Iaşi: Bolizi de lux, bani şi arme albe confiscate în urma unor percheziţii la membrii celei mai active grupări de contrabandişti

masina de luxPercheziţii de amploare în judeţul Iaşi la membrii unei grupări specializate în contrabandă. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă au destructurat cea mai activă grupare infracţională care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.

 Marţi, au fost desfăşurate 37 percheziţii domiciliare, efectuate la membrii grupării, la mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi la care au participat poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul D.G.A. Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea confiscării 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, în lei şi valută, arme albe,  aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc), aparatură de emisie-recepţie si alte obiecte/înscrisuri utile cauzei. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării cantitatea de peste 120.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).

Gruparea are în componenţă cetăţeni români şi moldoveni, iar liderul acesteia este un cunoscut al lumii interlope ieşene, violent, care a reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deosebită eficienţă, elasticitate, mobilitate în acţiune şi chiar deschidere la noi metode pentru a-şi asigura o bază stabilă de profit.

Deasemenea, „locotenenţii” liderului aveau misiunea de a racola lucrători de poliţie de frontieră, care să le faciliteze săvârşirea faptelor de contrabandă. În acest sens, au fost înregistrate denunţuri formulate de lucrători de poliţie de frontieră privind încercarea de a fi racolaţi în scopul facilitării unor activităţi de contrabandă contra unor avantaje financiare.

Liderul grupării este numitul P.C.M., urmat în ierarhie şi sprijinit îndeaproape în activitatea infracţională de numitii V.I., cetăţean moldovean care asigura procurarea ţigărilor în Republica Moldova, transportul până la frontiera verde şi, de cele mai multe ori, trecerea acestora până pe malul românesc şi C.S.R.N., care asigura  suportul financiar.

Urmatorul nivel al grupului infracţional organizat este format din persoane care săvârşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a celor poziţionaţi la nivelul II şi care acţionau pe cele patru sectoare ale frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova, de pe raza judeţului Iaşi, fiecare ramură a grupării având stabilite anume „zone de competenţă” .

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, în lei şi valută, arme albe,  aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc), aparatură de emisie-recepţie, zeci de aparate telefonice şi cartele româneşti şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

În cauză procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 11 inculpaţi urmând a fi solicitată Tribunalului Iaşi măsura arestării preventive.

Pe perioada documentării cazului, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut de la membrii grupării, în vederea confiscării, cantitatea de 120.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

Lăsați un comentariu

*