Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

Românii îşi aleg, astăzi, preşedintele

ponta si iohannisAproape 11 milioane de alegători, reprezentând 58.65% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 19.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC, în primul tur prezenţa fiind de 48,89%. Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014 s-au deschis, duminică, la ora 07.00, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători, scrie Mediafax.

Potrivit datelor menţionate, 10.721.305 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 19.00.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Ilfov (peste 73%), Olt, Cluj (peste 64%), Sibiu (peste 63%), Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Vâlcea (peste 62%).

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita – 44,21% şi Covasna – 46,43%.

La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 19.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 53,51% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării sâmbătă, la ora 20.00, primul român votând la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), având în vedere diferenţa de fus orar.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Lăsați un comentariu

*