Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Ce este ulcerul varicos si cum se poate trata

varicosa-si-ulcerul-varicosUlcerul varicos este o rana ce se vindeca greu, localizata la nivelul piciorului. Cauza aparitiei o reprezinta circulatia sanguina deficitara. Nu este de ignorat, intrucat netratata rana poate duce la consecinte grave.

Tratarea ulcerului varicos este unul dintre serviciile medicale disponibile in cadrul centrului medical Alma. Mai intai de toate, trebuie mentionate simptomele ce pot fi semnale de alarma, in urma carora este necesara o vizita la medicul specialist.

Cum apare ulcerul varicos

In mod special in zona gleznei apare ulcerul varicos. Ce se intampla concret: pe fondul unei insuficiente venoase, sangele stagneaza in valvele venelor de la nivelul membrelor inferioare si creeaza presiune.

Pacientii cu risc de a dezvolta o astfel de afectiune sunt cu precadere femei, cu varste inaintate. Riscul de a se confrunta cu aceasta afectiune este mai mare pe fondul unor rani produse la nivelul picioarelor, varicelor, a diabetului sau obezitatii. Alte afectiuni de natura circulatorie, precum si fumatul pot contribui de asemenea la aparitia ulcerului varicos.

Simptome

In multe dintre cazuri vindecarea de lunga durata ridica semne de intrebare. De asemenea, sunt simptome care completeaza tabloul clinic:

  • Rana secreta un lichid urat mirositor.

  • Iritatie pe piele sau uscaciune.

  • Pielea devine maronie.

  • Senzatie de mancarime si/sau arsursa.

  • Zona este umflata.

Daca astfel de simptome apar, pacientul ar trebui sa se grabeasca la vizita medicala, intarzierea diagnosticarii si a inceperii tratamentului adecvat duce la complicatii ce pot insemna infectarea zonei. Semne ale infectiei sunt febra, durerile, umflatura zonei si roseata sau chiar si puroi.

Cum decurge vizita la medic

Cel mai adesea pacientii se adreseaza medicului de familie, care ulterior ii indruma spre specialist. Pacientii pot apela la serviciile dermato-venerologice din cadrul centrului medical Alma Clinic. Aparatura moderna, echipa de medici bine pregatiti si o lista lunga de afectiuni ce se pot dignostica si trata aici sunt motive pentru care publicul apreciaza standardele la care lucreaza clinica in cauza. In plus, unele dintre servicii pot fi decontate prin CAS.

La vizita medicala, pacientului ii este examinata rana, pielea, luandu-se in calcul si daca este diagnosticat cu diabet sau daca are afectiuni cronice de asemenea.

Tratamentul pentru ulcerul varicos

Cel mai adesea este recomandat bandajul compresiv. Datorita presiunii, circulatia ar trebui sa se imbunatateasca, ceea ce permite si vindecarea. Tratamentul este insa unul de lunga durata si implica o abordare mai complexa, raportata la fiecare caz in parte si gravitatea ranii. Pacientii primesc indrumare de la medic si trebuie sa tina cont de:

  • Pozitionarea picioarelor mai sus, atunci cand se relaxeaza. Aceasta pozitie favorizeaza circulatia sangelui, intoarcerea lui catre inima.

  • In cazul infectarii sunt recomandate curele cu antibiotice, dar numai cele prescrise de medic si dupa schema oferita de medicul curant.

  • In cazuri mai severe operatia poate fi indicata pentru a preveni consecinte si mai grave.

Vindecarea poate dura luni de zile, astfel incat revenim la clasicul sfat de preventie inainte de toate. Pentru cei care au probleme de circulatie si se incadreaza in clasa de risc de a dezvolta o astfel de afectiune sunt recomandate masuri de imbunatatire a circulatiei sanguine:

  • Purtarea ciorapilor de compresie.

  • Pentru relaxarea picioarelor acestea trebuie intinse si mentinute la un nivel mai sus de trunchi, zilnic, o jumatate de ora.

  • Limitarea pe cat posibil a consumului de sare.

  • Controlul kilogramelor.

  • Renuntarea la fumat.

  • O atentie asupra afectiunilor cronice, aviz celor diagnosticati cu diabet, hipertensiune arteriala sau alte afectiuni circulatorii.

Tratamente in cadrul clinicii Alma

Alma Clinic a lansat pe piata medicala un standard mai inalt de prestare a serviciilor medicale, ce se raporteaza la cel european. Cu doua sedii, unul in Suceava si unul in Falticeni, aceasta clinica abordeaza in mod complex tratamentele pentru diversele afectiuni. Pentru serviciile de dermatologie pacientii obtin diagnostic precis si tratament modern, pentru afectiuni ale pielii, leziuni, pentru refacerea texturii acesteia, printre altele.

In cadrul clinicii mentionate pacientii au parte si de tratamente, printre care si cele pentru ulcerul varicos. Se pot realiza excizii de tumori, extrageri de chisturi si multe altele. Lista completa de servicii se regaseste detaliata in cadrul paginii almaclinic.ro.

Facilitand modul in care pacientii pot programa un consult la medicul specialist, Alma Clinic dispune de servicii ce se pot deconta prin CAS si de sistem de programare online. Pentru o mai usoara maniera de a rezolva acest lucru telefonic, echipa Alma poate fi contacta la numerele de telefon mentionate si online: 0374-825-700, 0752-701-700.

Lăsați un comentariu

*