Biserica Rotonda, din satul Leţcani, judeţul Iaşi, este un lăcaş unicat în România, fiind o copie fidelă a Bisericii Sfântului Mormânt.
De 9 ani, biserica Rotundă este în patrimoniul național.
Mitropolitul Iacob Stamate, cel care a condus bisericile din Moldova între 1793 și 1803, a fost cel care a ridicat lăcașul cu o formă inedită pentru aceste meleaguri.
Biserica are o istorie de peste 200 de ani, a ars la jumătatea secolului al XIX-lea, iar în 1993 o furtună a luat acoperișul cu totul.
Biserica din satul Lețcani a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea de către marele logofăt Constantin Balș „Ciuntul” – fiul marelui logofăt Lupu Balș – și soția sa, Ana Catargi.
“L-a impresionat, credem noi, inclusiv arhitectura asta rotundă, cercul sau sfera, ştim că este una dintre formele geometrice cunoscute ca fiind perfecte”, a declarat preotul paroh al Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Leţcani, Ion Cristian Leonte.
Prin planul său rotund, acest lăcaș de cult este asemănător bisericii construite de împărăteasa Elena a Bizantului deasupra mormântului lui Isus Hristos de la Ierusalim.
Acest stil arhitectonic s-a răspândit de la Ierusalim în Occident, ajungând și în România.
Biserica nu are dimensiuni mari. Intrarea se face prin partea de vest, printr-un portic alcătuit din patru coloane cu capitele ionice, deasupra acesteia ridicându-se o mică clopotniță.
O serie de console susțin cornișa, acest stil întâlnindu-se și la alte case din Iași, cum ar fi Institutul „Notre Dame de Sion”, care datează cam din aceeași epocă.
În partea de răsărit, altarul are o formă de semicerc și înălțime mai redusă decât a planului circular, fiind alipit de cercul mare al bisericii. În absida altarului se află o altă intrare în biserică.