Trei fraţi de 5, 10, 13 ani din Sineşti şi alţi doi fraţi, de 15 şi 16 ani, din Cotnari, au ajuns la spital în stare gravă, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. De asemenea, la acelaşi spital, Spitalul Sfânta Maria, a fost adusă şi o fetiţă de 11 ani, din Suceava. Medicii spun că starea ei este foarte gravă, fiind în comă. După ce au mâncat ciuperci culese din pădure şi preparate în casă de mamele lor, copiii, care provin din familii diferite, au început să acuze stări de greaţă, să verse, că au dureri abdominale şi tulburări de tranzit.
”În fiecare an vorbim despre riscurile intoxicaţiei cu ciuperci dar tot mai multe cazuri ajung in UPU. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă, modul de conservare şi preparare, vârsta pacientului şi patologia asociată”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
Simptomele sunt nespecifice şi polimorfe (greaţă, vomă, creşterea ritmului respiraţiei, transpiraţie, salivaţie abundentă, ameţeli, slăbiciune, dereglări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree).
,,Cunoscătorii” trebuie să ştie că nu au nicio şansă să ,,identifice” ciupercilor toxice prin introducerea unui ban sau ligurinţă de argint sau a usturoiului şi a cepei pentru că modificările de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate avea aceeaşi reacţie la orice ciupercă.
De aceea medicii recomandă consumul de ciuperci din magazine autorizate, cu aviz fitosanitar, tinere şi foarte proaspete, curăţate prin tăierea părţii inferioare murdare a piciorului şi spălate de 2-3 ori în apă şi ţinute câte 30 minute în apă sărată, păstrate la rece şi preparate dar nu pregătite pe plită sau grătar.
NU UITATI :
1. NU cumpăraţi ciuperci fără aviz fitosanitar culese de ,,cunoscători”. Eventuale economii nu merită riscul decontării în vieţi omeneşti.
2. NU consumaţi ciuperci culese din zone în care au fost utilizate pesticide şi ierbicide pentru ca sunt toxice;
3. NU culegeţi ciuperci pe ploaie (se strică mult mai repede);
4. NU conservaţi ciupercile timp îndelungat ;
5. NU păstraţi ciupercile marinate şi sărate în vase de zinc marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier (este recomandat ca în dreptul capacelor să se pună mai multe rânduri de hârtie).