Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

TVR, pe marginea prăpastiei. Ce se va întâmpla cu studioul regional TVR Iaşi?

TVR este în negocieri în această perioadă cu European Broadcasting Union (EBU), organizaţia care reprezintă în special posturi publice de televiziune, pentru a eşalona datorii de 13 milioane de euro, provenite în special din drepturi TV de sport şi alte servicii!

Informaţia, furnizată de Sportcal, organizaţie specializată în business-ul din sport, drepturi TV şi marketing sportiv, vine în urma discuţiilor de la Sportel, evenimentul de profil organizat zilele trecute la Monte Carlo. Sportcal susţine că negocierile TVR – EBU au continuat la târgul din Monaco, iar rezultatul ar putea avea un impact major asupra postului public! Sursa menţionată sugerează chiar luarea în calcul a unei acţiuni similare celei din Grecia: închiderea TVR şi înfiinţarea unui post public nou!

DATORII DE 134 DE MILIOANE DE EURO

În Grecia, postul ERT a fost închis în iunie din cauza pierderilor mari, fiind disponibilizaţi toţi cei 2.700 de angajaţi! Un serviciu TV public a fost lansat în august, oferind în special ştiri, iar recent achiziţionând drepturile TV pentru Olympiakos şi Panathinaikos şi pentru liga de baschet din Grecia. În acel moment, Claudiu Săftoiu meţiona că TVR a evitat o închidere ca în Grecia.

Pierderile TVR sunt în continuare foarte mari. Anul trecut, Claudiu Săftoiu, abia numit preşedinte-director general al TVR, declara pentru AFP că postul public avea cheltuieli lunare de 10,3 milioane de euro şi încasări de doar 6,6 milioane de euro. Pierderile totale pe 2012 s-au ridicat la 33 de milioane de euro, ajungându-se astfel la datorii de 134 de milioane de euro!

PROGRAM DE REDRESARE

De atunci, a început un program de redresare, dar economiile se văd cu greu în oceanul de datorii acumulate. În martie, Claudiu Săftoiu anunţa că restructurările s-au încheiat, 627 de angajaţi fiind disponibilizaţi, plătindu-se 2,75 milioane de euro salarii compensatorii. Datoriile TVR fuseseră deja reeşalonate de Guvern pe şapte ani, iar din 2013 TVR plăteşte un milion de euro în fiecare lună din datoriile fiscale.

Datoriile către alte structuri decât ale statului sunt însă mai greu de eşalonat. Bilanţul din 2012 arăta că TVR datora 13 milioane de euro către EBU, peste 500.000 de euro la UEFA şi aproape 800.000 către FRF. În 2012, EBU a trimis chiar o scrisoare către preşedintele Traian Băsescu, pentru a cere guvernului să deblocheze bani pentru TVR care altfel risca să piardă drepturile TV pentru Campionatul European şi Jocurile Olimpice de anul trecut, achiziţionate de TVR prin EBU. Partea TVR din contractul EBU se ridica la 9,3 milioane de euro.

JO 2014 ŞI CM 2014 ÎN PERICOL

Sportcal scrie că dacă TVR nu ajunge la înţelegere cu EBU acum riscă să piardă drepturile achiziţionate prin intermediul acestui for european, adică Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 şi Campionatul Mondial din Brazilia!

Dezastrul din TVR se leagă de datoriile uriaşe făcute în plină criză economică, în special în estul Europei, când şi veniturile din publicitate au scăzut drastic. Mai mult, în această perioadăse discută posibilitatea interzicerii publicităţii pe TVR, pe modelul BBC. Marile datorii provin însă din achiziţiile spectaculoase făcute, în special cele de sport. TVR a reobţinut drepturile pentru Liga Campionilor cu o ofertă uriaşă, mult supraevaluată nejustificat de 12,5 milioane de euro pe an, între 2009 şi 2012! A avut ulterior nevoie de un împrumut de 20 de milioane de euro pentru a susţine costurile Cupei Mondiale 2010, achiziţionată prin EBU, şi un alt împrumut pentru Euro 2012.

SUBLICENŢIEREA

Sublicenţierea unor drepturi, în special către Dolce, chiar dacă a provocat scandal la momentul respectiv, iar persoane din ambele companii sunt în continuare anchetate, a dus totuşi la scăderea pierderilor TV cu 9,5% în 2012 faţă de 2011. TVR face în continuare presiuni pentru ca Guvernul să mărească taxa TV, cea mai mică din Europa, 48 de lei, de şase ori mai mică de cât următoarea cea mai mică, în Croaţia! TVR susţine că dublarea taxei la 90 de lei ar ajuta la achitarea tuturor datoriilor.

DEZASTRU ÎN AUDIENŢE

O altă problemă e că TVR are mari dificultăţi şi cu audienţele. În zece ani, din 2002 până în 2012, marketshare-ul TVR 1 a scăzut de la 34,4% la doar 4,5%. Programele sportive au mai ridicat audienţele, în 2012 în Top 50 audienţe la TVR fiind 21 de programe sportive, chiar dacă România nu s-a calificat la Euro 2012. Şi Campionatul European de handbal feminin din decembrie a dublat marketshare-ul obişnuit în luna decembrie.

sursa: gandul.info

 

Lăsați un comentariu

*