Guvernanții au sperat că prin măsura reducerii TVA la pâine, evaziunea fiscală se va reduce şi va compensa încasările. Acest lucru nu s-a întâmplat la Botoşani, măsură implementată din luna august neavând efectul scontat. Astfel, în loc să se menţină cuantumul TVA declarat, sau să crească, a scăzut.
Datele fiscului arată că în luna august contribuabilii mici au declarat cunatumul TVA de plată cu aproape 6% mai puţin ca în lunia iulie, ultima lună în care s-a aplicat cota de TVA de 24%. În date absolute, taxa a scăzut de la 3,3 milioane de lei la 3,1 milioane de lei.
Specialiştii susţin că în acest sector se înregistrează cea mai mare parte evaziune, ţinând cont de numărul firmelor care se încadrează în această categorie, 25 de brutării. La contribuabilii mijlocii, şapte firme, taxa a înregistrat o creştere de 48%, de la 5,2 milioane de lei la 7,7 milioane de lei.
Practic s-a întâmplat ceea ce preconizau marii brutari, contribuabilii care au plătit şi până acum la bugetul statului plătesc în continuare, iar evazioniştii tranzacţionează în continuare la negru.
De la introducerea măsurii nici numărul controalelor nu a fost atât de mare pe cât se anunţa. Garda Financiară se desfiinţează la sfârşitul aceste luni şi în ultimile două luni comisarii au avut alte atribuţii, de predare a gestiunii. Singura instituţie care a efectuat controale în acest sector a fost poliţia economică.
Sectorul panificaţiei este unul dintre cele mai supuse evaziunii fiscale. Estimările arată că evaziunea depăşeşte 60% din întreaga activitate.