Toată lumea îl cunoşte pe Corneliu Porumboiu, unul dintre ei mai apreciaţi regizori din România, însă puţini ştiu că sursa sa de insipraţie şi o bună parte din locaţiile de filmare o reprezintă chiar oraşul său natal, Vasluiul.
„A fost sau n-a fost“ a fost pelicula cu care Corneliu Porumboiu îşi făcea debutul în lumea filmului românesc, în anul 2006. Deşi nu i se dădeau prea multe şanse, din cauza unui pulbic care nu aprecia, la acea vreme, filmul românesc, Corneliu Porumboiu a reuşit să obţină trofee peste trofee cu acest film. Cîştigător a trei premii la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) 2006 la secţiunile „cel mai bun film al competiţiei“, „cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc“ şi „premiul publicului“, după ce primise Trofeul „Camera d’Or“ şi premiul „Label Europa Cinema“ la Cannes, în acelai an, filmul „A fost sau n-a fost“ a ajuns să fie cumpărat de marile ţări ale lumii. Povestea acestei pelicule a avut ca sursă de inspiraţie un prezentator al unei emisiuni ce se difuza la o televiziune locală. Personajele principale sunt Virgil Jderescu (Teodor Corban), cel care era patronul unui post TV local şi care are doi invitaţi pentru a-şi împărtăşi amintirile gloriei lor de revoluţionari. Unul este Emanoil Pişcoci (Mircea Andreescu), un batrân pensionar şi uneori Moş Crăciun, iar celălalt Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai şi-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Mare parte din filmări s-au făcut în unul din studiourile postului de televiziune Antena 1 Vaslui, în film făcându-şi apariţia şi Fanfara „Rotaria Junior“, formaţie foarte apreciată de vasluieni.
„Ideea mi-a venit de la o emisiune pe care am văzut-o în urmă cu 6 ani la o televiziune din Vaslui. Problema dezbatută era: <>. La început am râs, apoi m-am enervat şi am sfârşit prin a închide televizorul“, spunea la acea vreme Corneliu Porumboiu.
Un alt film de referinţă al regizorului este „Poliţist adjectiv“, este o dramă realizată în totalitate la Vaslui, povestea lui Cristi, un politist dintr-un oraş de provincie, care investighează cazul unui licean, urmărit pentru trafic de droguri. „Locaţia este foarte importantă pentru mine. Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine“, spunea Corneliu Porumboiu. Odată cu recunoaşterea internaţională de care s-a bucurat la Cannes, venită din partea celor mai autorizate voci ale criticii americane şi europene, şi materializată în Premiul Juriului la secţiunea „Un Certain Regard“ şi premiul FIPRESCI al aceleiaşi secţiuni, filmul mai reuşeşte ceva: începe să atragă masiv şi public nespecializat, căruia poate stilul de cinema minimalist i-a fost străin sau i s-a părut inaccesibil.