Duminică 24 Noiembrie 2024, Actualizat acum 328 zile 12:00 am

 

Suceava: Profesor condamnat la cinci ani de închisoare

profesor condamnatUn cadru didactic din Suceava va sta cinci ani după gratii după ce instanța l-a găsit vinovat de infracțiunea de  complicitate contrabandă. Richard Gagiu (33 de ani) de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” a fost încarcerat în arestul IPJ Suceava  , pe numele său fiind emis  un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.  Instanța a mai stabilit că profesorul  și ruda sa, Marian Gagiu,implicat și condamnat în același dosar trebuie să plătească prejudiciul de 229.000 de lei şi cheltuieli de judecată de 18.000 de lei.

Procesul s-a ținut la Buzău, iar ulterior a fost strămutat la Ploiești, însă prima instanță la condamnat la cinci ani de închisoare, decizie ce a fost menținută de instanțe ulterior.

Catalogat drept unul din cei mai renumiți dascăl la pian și favorit al elevilor, decizia  ÎCCJ a luat prin surprindere pe mulți. Richard  era absolven t al Academiei de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj.

El avea însă vila sub sechestru imediat ce a fost depistat de procurorii DIICOT că face parte dintr-o rețea de contrabandiști cu țigări. Profesorul săltat de poliţişti miercuri după-amiază de la locuinţa sa din satul Frumoasa, comuna Moara. Tribunalul Buzău a emis mandat de executare a pedepsei închisorii, pe numele lui Gagiu Riciard dar și a unei rude de a sa,  fiecare având de executat câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă. Cei doi au fost condamnați într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Buzău.

Richard Gagiu este profesor de pian la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi se numără printre dascălii favoriţi ai elevilor. „În familia mea sunt mulţi care cântă, dar persoana care m-a determinat să aleg această cale a fost unchiul din partea mamei, Costache Petru, care este profesor de canto la Şcoala de Artă din Suceava“, spus Richard.

Când avea şase ani, a mers cu unchiul său la  concertul de pian al lui Dan Grigore, susţinut în Bucuresti, şi a rămas foarte impresionat.  Le-a cerut părinţilor să-l înscrie la şcoala de muzică. A studiat pianul cu profesorul Petrică Bălan timp de nouă ani, după care în clasa a X-a s-a transferat la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj. „Acolo am întâlnit nişte oameni care erau de modă veche, adică mi-au predat lecţii de pian fără să-mi ceară bani, chiar dacă erau nevoiţi să vină de la biserică pentru asta. Pe scurt, nişte oameni foarte drăguţi“, a mărturisit profesorul de pian. În decursul a 12 ani, a participat la numeroase concursuri, olimpiade şi festivaluri, cum ar fi Festivalul „Bach şi Mozart“ de la Cluj. Suceveanul s-a întors acasă cu multe distincţii, printre care se numără premiul III la olimpiada naţională, în 1995 la Iaşi şi în 1996 la Reşiţa.

De altfel, Richard a fost primul sucevean care a intrat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj. A făcut naveta cinci ani . A fost admis la Facultatea de Interpretare Instrumentală pe unul dintre cele şase locuri fără taxă la pian principal. După ce a absolvit, s-a întors în Suceava şi a preluat catedra de pian, domeniu în care profesează cu pasiune, neobosit, şi acum. „Noaptea mi-o petreceam pe tren, iar dimineaţa eram la şcoală şi predam. La vârsta de 19 ani aveam elevi de 17“, povestea pe vremea când era profesor, Richard. În aceşti cinci ani de facultate a străbătut drumul Cluj – Suceava de nenumărate ori. Trei zile era la Cluj, pentru că participa la cursuri, şi două zile era la Suceava, pentru a preda. „Am făcut asta din ambiţie pentru că ştiam că elevii nu sunt ajutaţi cum trebuie“, spunea tânărul.  De multe ori a fost nevoit să se certe cu unii colegii de catedră deoarece elevii liceului de muzică doreau să ia lecţii numai de la el. „Vreau să pregătesc copii din ce în ce mai buni ca să facem cunoscută Suceava. Să ştie toată lumea că aici sunt elevi care ştiu să cânte la pian“, spunea cu ceva timp în urmă , Richard.

Lăsați un comentariu

*