Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Suceava: O avocată a fost condamnată pentru că l-a păcălit pe un tânăr că-l va angaja la SRI

O avocată din Bucureşti care i-a vândut unui tânăr taximetrist din judeţul Suceava iluzia că va fi angajat la SRI a fost condamnată de instanţa de judecată şi obligată să returneze aproape 20.000 de lei, bani pe care i-a perceput pentru a interveni pe lângă comisia de admitere. O avocată care i-a promis unui tânăr din comuna suceveană Coşna că-l va ajuta să se angajeze ca subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Avocata Alina Liliana Popa, de la Baroul Bucureşti, şi prietenul acesteia, Ion Socol, tot din Bucureşti, au fost găsiţi vinovaţi de Curtea de Apel Suceava pentru că au luat un porc şi aproximativ 5.000 de euro de la familia lui Marius Eduard Farcaş.

„Inculpaţii Popa Alina Liliana şi Socol Ion, în perioada august 2008 – august 2009, în considerarea influenţei pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor Comisiei de examinare constituită la nivelul UM 0466 Bucureşti pentru încadrare directă ca subofiţer în cadrul SRI şi îi pot determina pe aceştia să-l declare admis, în urma susţinerii testărilor, pe numitul Farcaş Marius Eduard, au solicitat diferite favoruri”, au arătat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

În acelaşi dosar, Ion Socol a fost şi el condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Condamnarea de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, instanţa a mai decis să-i oblige pe Socol şi pe avocata Popa să restituie păgubiţilor suma de 19.700 de lei, bani pe care i-au perceput pentru a-şi exercita traficul de influenţă asupra membrilor comisiei de examinare pentru admiterea în SRI.

Banii au fost trimişi prin mandat poştal în mai multe tranşe. Pe 29 ianuarie 2009, avocata Alina Liliana Popa a primit 12.000 de lei, pe 16 aprilie 2009 a mai ridicat 1.500 de lei, iar pe 6 august 2009 i-a mai fost virată suma de 4.200 de lei.

Pe lângă aceste trei tranşe, Marius Eduard Farcaş a mai dat şi personal 2.000 de lei, cu ocazia unei întâlniri pe care a avut-o cu „binefăcătorii” săi. În total, este vorba de 19.700 de lei, bani care se adaugă şi altor favoruri pe care avocata din cadrul Baroului Bucureşti şi prietenul ei, Ion Socol, le-au primit, respectiv un concediu de două săptămâni la Teşna şi un porc crescut pe cheltuiala familiei Farcaş şi sacrificat în iarna anului 2008.

Pentru că Marius Eduard Farcaş a picat examenul de intrare la SRI, familia acestuia a cerut înapoi banii, numai că avocata Alina Liliana Popa şi prietenul ei au refuzat acest lucru. În aceste condiţii, a fost sesizată Direcţia Generală Anticorupţie, iar mai apoi Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Sursa : Adevarul

Lăsați un comentariu

*