Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Iaşi: Cătălin Ivan, supărat că ministrul Culturii promite Timişoarei titlul de capitală culturală europeană

Liderul europarlamentarilor PSD Cătălin Ivan, membru în Comisia de Cultură a Parlamentului European, se declară a fi în continuare un susţinător al candidaturii Iaşiului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Deşi ministrul Culturii Daniel Barbu a declarat la Timişoara că obiectivul său personal este ca oraşul de pe Bega să obţină acest titlu în 2021, Ivan speră că ministrul va sprijini toate oraşele candidate la acest titlu.

Europarlamentarul PSD are convingerea că ministrul Culturii va fi imparţial şi va lupta cu toate mijloacele administrative astfel încât toate marile oraşe să aibă parte de o competiţie echilibrată şi cât mai frumoasă, iar cel mai bun oraş să câştige această cursă din care România are numai de câştigat.

Sunt convins că domnul Barbu, în calitate de ministru, va susţine în egală măsură toate oraşele înscrise în această cursă, precum Iaşi, Cluj, Timişoara sau celelalte şi va contribui într-un mod constructiv pentru ca dosarele de candidatură să fie realizate cât mai riguros. Aceasta cu atât mai mult cu cât competiţia este una europeană, iar evaluatorii vor fi sută la sută din afara ţării”, a declarat Cătălin Ivan. Declarat a fi un puternic susţinător al candidaturii Iaşiului pentru titlul de capitală culturală europeană, Cătălin Ivan a înfiinţat anul trecut chiar şi o asociaţie care să pregătească dosarul de candidatură.

Iaşi – Capitală Culturală Europeană este un proiect extrem de important pentru mine şi îmi voi folosi toată experienţa acumulată la Bruxelles pentru a-l susţine cât mai bine. În acest sens, am înfiinţat şi Asociaţia Iaşi – capitală culturală europeană (AICCE), prin care am început deja să promovăm imaginea municipiului. Prin multă muncă, determinare şi cu un sprijin mai ferm din partea autorităţilor locale, consider că avem toate motivele să sperăm la obţinerea titlului”, susţine europarlamentarul Cătălin Ivan.

El a reacţionat astfel după ce sâmbătă Ministrul Culturii a declarat la Timişoara că: ”Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara.

Întrebat dacă la fel promite lobby şi în alte oraşe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în oraşele contracandidate.

Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o maşinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte oraşe din Romania”, a spus ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Lăsați un comentariu

*