Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Afaceri cu sediul Poliţiei. O clădire cumpărată de Poliţia Suceava cu 650.000 de euro zace abandonată în ruină

Poliţia Judeţului Suceava a cumpărat, în 2006, cu 650.000 de euro un sediu pentru Poliţia Municipiului Câmpulung Moldovenesc, iar clădirea se află acum în paragină. De tranzacţie s-a ocupat comisarul-şef Nicuşor Todiruţ, cercetat penal şi pentru achiziţionarea sediului Poliţiei din Suceava.

Sute de mii de euro au fost aruncate pe fereastră de Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, asta în timp ce angajaţii din sistem sunt obligaţi să vină de acasă cu hârtie şi calculatoare.

Un spaţiu achiziţionat în cursul anului 2006 cu suma de 2,6 milioane de lei (aproximativ 650.000 de euro) şi care trebuia să fie unul dintre cele mai moderne sedii de Poliţie din judeţul Suceava s-a transformat într-o ruină. Pion principal al afacerii a fost comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fost şef al IPJ Suceava, mutat între timp la conducerea IPJ Călăraşi.

În urmă cu şapte ani, comandantul Poliţiei Suceava l-a contactat pe Nicolai Vranău, un afacerist din municipiul Câmpulung Moldovenesc şi director al Geomold, fostul

Institut de Prospectări şi Explorări Geologice (IPEG), pentru a cumpăra o clădire aflată în patrimoniul firmei.

M-au contactat cei din conducerea Poliţiei Suceava, ştiu că printre ei s-a numărat şi domnul Todiruţ, pe care îl ştiam doar după nume şi cu care nu am mai avut nicio întâlnire. Apoi au urmat negocierile la sediul firmei noastre. Noi am cerut o sumă, ei nu au fost de acord şi au spus că vor veni cu un raport de evaluare, iar în final ne-am înţeles la suma de 2,6 milioane de lei, inclusiv TVA“, a arătat Nicolai Vranău, director şi acţionar minoritar al SC Geomold SA, firmă de la care s-a cumpărat clădirea din Câmpulung Moldovenesc.

Modernizările, mai scumpe decât sediul

La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, care a nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. Vânzătorul susţine că poliţiştii veniţi la negocieri ştiau că sediul pe care l-au achiziţionat trebuia modernizat, iar acest aspect necesita alte sume de bani.

Clădirea are 2.000 de metri pătraţi, plus încă 4.000 de metri pătraţi de teren, la care se adaugă încă 10 garaje cu o suprafaţă de 200 metri pătraţi. Necesita intervenţii şi modernizări, inclusiv un arest, din ce au spus ofiţerii veniţi la negocieri, dar având în vedere că se află în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, eu cred că cei de la Poliţie au făcut o afacere bună“, s-a apărat Nicolai Vranău.

Pentru că acel spaţiu era nefuncţional, la câteva săptămâni după efectuarea tranzacţiei, conducerea de atunci a IPJ Suceava a înaintat adrese către MAI pentru alocarea de noi fonduri în vederea modernizării. Suma solicitată: trei milioane de lei, adică mai mult decât clădirea în sine. Aceşti bani nu au mai fost trimişi niciodată, iar clădirea a rămas practic de izbelişte.

O ruină în loc de sediu modern

În locul unui sediu modern, în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc se află acum o ruină, clădirea având geamuri sparte şi acoperişul degradat după cei şapte ani în care nimeni nu a făcut nimic pentru a o conserva.
În timp ce sediul cumpărat cu bani grei se degradează de la o zi la alta, poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc lucrează în spaţii total improprii, lucru recunoscut de actualul şef al IPJ Suceava, comisarul-şef Marcian Colman.

La Câmpulung a fost şi este nevoie de un sediu funcţional. E nevoie de renovări aşa cum este nevoie de investiţii şi la o casă de locuit, iar la sediul actual din Câmpulung Moldovenesc trebuie realizate multe lucruri“, a declarat comisarul-şef Marcian Colman.

Consilierul care a luat chirie de la Primărie

Nicolai Vranău (foto), omul de afaceri implicat în tranzacţia profitabilă cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, este un personaj foarte cunoscut în zonă. Implicat şi în politică, actual consilier local în Câmpulung Moldovenesc din partea PNL, Vranău deţine de ani buni funcţia de director al Geomold, făcând parte şi din acţionariat. În acelaşi an în care a vândut clădirea care trebuia să fie noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, Nicolai Vranău a cerut şi i s-a retrocedat o bună parte din sediul Primăriei din localitate.
Iniţial, corpul de clădire al administraţiei locale câmpulungene, construit la începutul secolului trecut, a fost revendicat de opt persoane. Nicolai Vranău şi fratele acestuia au cumpărat drepturile litigioase, iar în 2006 au devenit proprietari pe o suprafaţă de 689 de metri pătraţi din clădirea Primăriei. O altă persoană, Bogdan Bumbac, a cerut şi  a primit 273 de metri pătraţi din clădire. Timp de trei ani, fostul şi actualul consilier local a încasat o chirie de 1 euro/metru pătrat/lună, iar în perioada 2009-2011 câte 3 euro/metru pătrat/lună. În total, Nicolai Vranău a încasat chirie de la Primărie peste 75.000 de euro.

Recent, Primăria a încercat să cumpere spaţiul deţinut de Vranău, dar negocierile s-au împotmolit.
Noi am cerut o expertiză, prin care s-a stabilit un preţ de circa 129 euro/metru pătrat, pe care eu îl consider normal şi corect, dar domnul Vranău nu a fost de acord şi a cerut de trei ori mai mult, adică 241.000 de euro. În aceste condiţii, negocierile au picat“, a explicat Mihăiţă Negură, primarul din Câmpulung Moldovenesc.

Nicolai Vranău recunoaşte că nu a acceptat oferta celor de la Primărie, pe care a considerat-o ridicolă.
Mi-au oferit un preţ jignitor de mic. Este vorba despre o clădire în centrul oraşului, cu pereţi groşi de 60 de centimetri, aşa că prefer să nu vând decât la un preţ corect“, a menţionat directorul Geomold Câmpulung Moldovenesc. Celălalt proprietar căruia i s-a retrocedat sediul primăriei, Bogdan Bumbac, a cedat spaţiul la preţul de evaluare.

Sursa : Adevarul

Lăsați un comentariu

*