Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Primul art house din România se deschide, vineri, la Moldova Mall din Iaşi

ArtHouse Central, primul art house din România, se deschide vineri, la Moldova Mall din Iaşi. Acesta va pune la dispoziţia publicului un spaţiu cultural si artistic alternativ, îmbinând cinemaul de arta cu evenimente conexe  precum spectacole de teatru, concerte live, opera, galerie de arta, lansări de carte, evenimente educative, stand-up comedy, oferind un spaţiu unic de socializare.

Mai jos găsiţi programul filmelor din săptămâna 31 mai – 6 iunie, cu descrierea acestora.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

 

 

Vânătorii de capete

 

Nominalizat la premiul BAFTA pentru cel mai bun film în altă limbă decât engelză, Headhunters îl are ca personaj principal pe Roger Brown, un tip aparent bine aranjat, ce lucrează ca vânător de capete la o firmă multinaţională. Are o soţie cu care este căsătorit de şapte ani, Diana, o femeie înaltă, inteligentă şi foarte frumoasă, din categoria celor obişnuite să fie iubite şi care cred că totul li se cuvine, atâta doar că ea îşi doreşte foarte mult un copil dar Roger nu vrea să-i dăruiască unul. Cum cheltuielile sunt mai mari decat câştigurile, iar acest trai pe picior mare trebuie întreţinut cumva, Roger se ocupă şi cu furtul operelor de artă cu ajutorul lui Ove Kjikerud, agent de pază la o firmă ce monitorizează video marea majoritate a locuinţelor din Oslo. La deschiderea unei galerii de artă a soţiei sale, Roger face cunoştiinţă cu Clas Greve, căruia îi propune un post de conducere la o firmă pentru care lucra. Când află de la soţia sa că în apartamentul lui Greve din Oslo s-ar afla un tablou al vestitului pictor Rubens intitulat “Vânătoarea Mistreţului Caledonian”, dispărut încă din timpul celui de al doilea război mondial, priorităţile lui Roger se schimbă imediat, însă în timpul jafului face o descoperire neaşteptată.

Headhunters

Norvegia, 2011

Regie: Morten Tyldum

Actori: Aksel hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synn

Durata: 98 minute

Gen: acţiune, crimă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 16,00

Duminică, 2 iunie, ora 19,30

Luni, 3 iunie şi joi, 6 iunie, ora 18,15

Marţi, 4 iunie, ora 16,00

Miercuri, 5 iunie, ora 20,15

Oslo, 31 august

 

Câştigătorul premiului TIFF de anul trecut, Oslo, 31 August, spune o poveste tulburătoare despre o zi din viaţa unui fost dependent de heroină. Anders (Anders Danielsen Lie) îşi va termina în curând tratamentul într-un centru de reabilitare izolat şi trebuie să meargă în oraş pentru un interviu legat de obţinerea unui loc de muncă. Dar Anders profită de ocazie şi rămâne în oraş, rătăcind pe străzi şi întâlnindu-se cu prieteni vechi. Până la sfârşitul zilei fantomele greşelilor din trecut se vor lupta cu şansa dragostei şi posibilitatea unei noi vieţi. Pelicula abordează în mod realist problema personajului principal, creioneând până şi cele mai intime detalii ale personajului principal, iar stările sale sunt profund evidenţiate, spectatorul putând chiar să le simtă.

Filmul norvegian a fost nominalizat pentru câştigarea unor premii în cadrul mai multor festivaluri internaţionale precum Festivalul de Film de la Cannes, Chicago International Film Festival, şi a câştigat premiul pentru cel mai bun la Festivalul Internţional de Film Transilvania.

Oslo, 31 August

Norvegia, 2011

Regizor: Joachim Trier;

Actori: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava

Durată: 95 min.

Gen: dramă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 18,00

Sâmbătă, 1 iunie, ora 15,00

Luni, 3 iunie, ora 18,30

Marţi, 4 iunie, ora 16,00

Joi, 6 iunie, ora 18,30

Oameni obişnuiţi

 

Ordinary People este primul film regizat de Robert Redford, debutul său fiind încoronat cu un Oscar pentru cea mai bună regie. Astfel, Redford a devenit al treilea regizor din lume care primeşte un Oscar pentru un film de debut.

Povestea filmului are în prim-plan o familie îşi pierde fiul cel mare într-un accident, tragedie care face ca probleme rămase latente de ani de zile să răbufnească. Fiecare din cei trei supravieţuitori este pus astfel în situaţia de a se confrunta cu frământările proprii, dar şi cu problemele celor din jur. După moartea lui Berger, întreaga familie are mustrări de conştiinţă, situaţia fiind înrăutăţită de o dezvăluire teribilă făcută de Conrad, celălalt fiu al familiei. Pelicula ilustrează cu măiestrie tabloul depresiei clinice, efectele ei şi felul cum viaţa unei familii perfecte se poate destrăma pe neaşteptate.

Ordinary People este câştigătorul a patru premii Oscar, printre ele numărându-se şi cel pentru cea mai bună imagine.

Ordinary people

Australia, 1980

Regizor: Robert Redford

Actori: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hrisch

Durată: 124 min.

Gen: dramă

Program

Vineri, 31 mai, ora 20,00

Miercuri, 5 mai, ora 19,10

Joi, 6 mai, ora 16,00

Concertul

 

Le concert este o producţie în regia lui Radu Mihăileanu, care a avut premiera în Franţa, în anul 2009 şi care a primit feedback favorabil atât din partea publicului, cât şi din partea criticilor de specialitate. Filmul spune povestea lui Andrei Filipov (Aleksey Guskov), fost dirijor al orchestrei renumitului Teatru Balşoi din Moscova, un rus evreu înlăturat din funcţie pe vremea lui Brejnev şi ajuns om de serviciu. La 25 de ani după pierderea poziţiei de dirijor, el interceptează un fax trimis de Théâtre du Chatelet din Paris, fapt care îl convinge să îşi reunească prietenii, foşti muzicieni, şi să ia locul veritabilei orchestre a teatrului Balşoi pentru o reprezentaţie excepţională la Paris.

Filmul a fost cea mai vizionata premieră de pe marile ecrane din Franţa, cu peste 2.500 de spectatori. În acelaşi an, pelicula a fost distinsa cu premiul publicului în cadrul festivalului francofon Cinemania.

Le concert

Franţa-România, 2009

Regizor: Radu Mihăileanu:

Actori: Aleksey Guskov, Dimitriy Nazarov, Melanie Laurent;

Durată: 119 min.

Gen: comedie, dramă, musical

Program:

Vineri, 31 mai, ora 16,00

Sâmbătă, 1 iunie, ora 15,00

Marţi, 4 iunie, ora 20,50

Miercuri, 5 iunie, ora 16,00

Prima amintire frumoasă

La prima Cosa Bella este o îmbinare armonioasă între comedie şi dramă, un film care emoţionează, dar care aduce zâmbetul pe buze în acelaşi timp. Acţiunea demarează în vara anului 1971 când Anna, o tânără mamă cu un farmec aparte şi uşor frivolă, câştigă un concurs de frumuseţe dintr-o staţiune de pe litoral. Temperamentul ei capricios şi senzual va face ca viaţa sa de familie să devină un haos.  După o viaţa tumultoasă, Anna şi copiii săi se reîntâlnesc, într-un cadru trist: când ea se află pe patul de moarte.

Reprezentativ pentru Italia şi cultura acestei ţări,  La Prima Cosa Bella expune acea vitalitate specifică italienilor şi uimitoarea lor capacitate de a râde şi de a se bucura de viaţă până în ultima clipă.

La Prima Cosa Bella

Italia, 2010

Regizor: Paolo Virzi;

Actori: Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli

Durată: 122 min.

Gen: comedie, dramă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 18,15

Luni, 3 iunie, ora 16,00

Miercuri, 5 iunie, ora 18,25

Joi, 6 iunie, ora 16,00

Love Story

Dragostea înseamnă să nu spui niciodată că îţi pare rău. Plecând de la această premisă, Love Story spune o poveste de dragoste înduioşătoare, între doi tineri care trec peste barierele sociale, se căsătoresc şi, în final, se confruntă cu criza vieţii lor: Jennifer, personajul principal feminin, află că suferă de leucemie şi că zilele îi sunt numărate.

Cu interpretări excepţionale şi un cuplu cu o chimie puternică (Ali MacGraw si Ryan O’Neal), Love Story intră în rândul filmelor de dragoste care reuşesc să impresioneze audienţa până la lacrimi. În anul apariţiei sale, pelicula s-a diferenţiat de tiparul filmelor de dragoste, fapt ce i-a adus o popularitate imensă şi încasări spectaculoase pentru acele vremuri. În anul următor, Love Story primea 7 nominalizări la Oscar şi premiul pentru cea mai bună coloana sonoră.

Love story

SUA, 1970

Regizor: Arthur Hiller;

Actori: Ali MacGraw, Ryan O’Neal, John Marley

Durată: 99 min.

Gen: dramă, dragoste

Program:

Vineri, 31 mai, ora 20,45

Marţi, 4 iunie, ora 20,30

Miercuri, 5 iunie, ora 21,40

Nevasta la putere

Potiche este o comedie franceză spumoasă care, deşi atinge subiecte sensibile precum adulterul sau drama unei familii dezbinate, nu te lasă sa devii prea serios. În centrul acţiunii se află Suzanne Pujoj (Catherine Deneuve), soţia-trofeu care preia responsabilitatea afacerii de familie atunci când soţul ei este răpit de angajaţii nemulţumiţi. Deşi nimeni nu crede în abilitatea femeii de a menţine afacerea pe linia de plutire, femeia reuşeşte să stingă conflictul din interiorul fabricii şi chiar să o pună pe picioare, cu puţin ajutor, ce-I drept, de la Gérard Depardieu, un fost iubit şi actual primar.

Nominalizat la Premiile Bafta în secţiunea pentru Cel mai bun film în altă limbă decât engleză şi la Premiile César pentru Cea mai bună actriţă, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun design de costume şi Cea mai bună actriţă în rol secundar, Potiche promite să-I amuze copios pe spectatori.

Potiche

Franţa, 2010

Regizor: François Ozon;

Actori: Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Gérard Depardieu;

Durată: 103 min.

Gen: comedie.

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 17,15

Duminică, 2 iunie, ora 17,30

Panblica albă

Das Weise Bandeste un film nemţesc alb-negru regizat de un austriac, care aduce în faţa publicului un sat din Germania în perioada de dinaintea Primului Război Mondial. Dacă ar fi fost o simplă poveste a unor săteni, unde ar fi fost misterul?

Deşi firul epic pare a fi cel al unui film banal. Das Weise Bandare o doză de dramă şi mister în povestea cutremurătoare a evenimentelor din sat. Lucruri necurate încep să aibă loc în sătucul german, fără nici o explicaţie: părinţii îşi bat copiii, un bărbat îşi persecută iubita, au loc decese în condiţii suspecte şi alte astfel de evenimente.

Filmul german a luat marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes, dar şi premiile pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film European.

The white ribbon 

Germania, 2009

Regizor: Michael Haneke;

Actori: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leoni Benesch;

Durată: 144 min.

Gen: dramă, mister

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 19,15

Luni, 3 iunie, ora 20,00

Marţi, 4 iunie, ora 18,00

Joi, 6 iunie, ora 20,00

Le havre

Le Havre este un film al cărei simplitate îl face atractiv pentru public. El spune povestea unui băieţel de origine africană care ajunge cu în oraşul-port Le Havre, după ce s-a ascuns într-un container de transportare a mărfii. Un bătrân pantofar îl găseşte pe băiat şi hotărăşte să îl ia în grija sa, fiindu-i milă de bietul suflet rătăcit. Le Havre este un film impresionant care ne dă o importantă lecţie de viaţă, atât nouă, adulţilor, cât şi celor mici.

Filmul a fost nominalizat la marele festival Palme d’Or.

Le Havre

Franţa, 2011

Regizor: Aki Kaurismaki;

Actori: Andre Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin;

Durată: 93 min.

Gen: comedie, dramă

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 16,55

Duminică, 2 iunie, ora 15,00

Salvaţi soldatul Ryan

 

Tom Hanks, Matt Damon, Giovanni Ribisi sau Vin Diesel sunt numai câteva dintre numele prezente în distribuţia filmului Saving Private Ryan. Filmul a avut un succes imens şi încă este considerat unul dintre cele mai bune pelicule din ultimii 20 de ani.

Povestea filmului este una extrem de emoţionantă. O mamă află că trei dintre cei patru băieţi ai ei au fost ucişi pe front, iar şeful personalului militar american decide să trimită alţi opt soldaţi pe urmele ultimului fiu al femeii îndurerate, care se afla încă pe câmpul de luptă. Povestea este o lecţie de viaţă care ar trebui urmărită atât pentru a înţelege înseamnă pierderile umane ale războiului, dar şi pentru a observa sacrificiile de care este capabilă natura umană.

Saving Private Ryan a câştigat cinci premii Oscar: pentru cel mai bun regizor, cel mai bun sunet, cele mai bune efecte sonore, cea mai bună editare de film şi cea mai bună imagine.

Saving Private Ryan

SUA, 1998

Regizor: Steven Spielberg;

Actori: Tom Hanks, Vin Diesel, Matt Damon, Edward Burns;

Durată: 169 min.

Gen: acţiune, dramă, război

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 18,45

Luni, 3 iunie, ora 20,15

Marţi, 4 iunie, ora 17,45

Miercuri, 5 iunie, ora 16,00

Joi, 6 iunie, ora 20,15

American Beauty

 

American Beauty  este un nume cu rezonanţă în lumea cinematografică americană. Cu Kevin Spacey interpretând rolul principal, American Beauty spune povestea unui bărbat care la 42 de ani are tot ce şi-ar putea dori: o familie şi o carieră perfecte. Sau cel puţin aşa lasă Lester Burnham (Kevin Spacey) să se vadă. În realitate, însă, bărbatul se confrunta cu o depresie puternică, iar fiica sa are probleme grave în ceea ce priveşte stima de sine. Situaţia se complică şi mai mult atunci când Lester dezvoltă o pasiune arzătoare pentru Angela, una dintre colegele fiicei sale. Din acest punct, vieţile personajelor capătă o turnură neaşteptată, iar finalul filmului aduce şi sfârşitul personajului principal.

Bugetul de 15 milioane de dolari de care s-a bucurat American Beauty  s-a dovedit a fi o investiţie bună, filmul câştigând cinci premii Oscar.

American Beauty

SUA, 199

Regizor: Sam Mendes;

Actori: Kevin Spacey, Anette Bening, Thora Birch

Durată: 122 min.

Gen: dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 15,00

Inimă neînfricată

 

Braveheart este o producţie reprezentativă pentru unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood, Mel Gibson, el fiind regizorul şi interpretul personajului principal al filmului în acelaşi timp. Ce încearcă Mel Gibson să spună în Braveheart este povestea impresionantă a lui William Wallace, un tânăr ţăran scoţian care nu îşi dorea decât să ducă o viaţă liniştiă. Ei bine, principiile sale se schimbă atunci când femeia cu care se însurase în secret este ucisă pentru că s-a luptat cu un soldat englez care a încercat să o violeze. Pierderea femeii pe care o iubea îl transformă astfel pe William într-un luptător neînfricat care caută să se răzbune.

Cu un scenariu, o distribuţie şi interpretare de excepţie, Braveheart reuşeşte să adune nu mai puţin de 5 premii Oscar, printre care unul pentru cel mai bun regizor şi unul pentru cel mai bun film.

Braveheart

SUA, 1995

Regizor: Mel Gibson;

Actori: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan;

Durată: 177 min.

Gen: acţiune, biografie, dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 17,15

Sunset Boulevard

 

Sunset Blvd este o producţie clasică, un film- noir care nu poate lipsi de pe lista de vizionări a unui cinefil pasionat sau a unui om îndrăgostit de artă şi de frumos.  Joe Gillis (William Holden), un tânăr scenarist deloc înstărit care bate la porţile Hollywoodului, ajunge întâmplător în preajma unei foste glorii a marilor ecrane, Norma Desmond (Gloria Swanson). Starleta care căuta să-şi redobândească faima îi propune lui tânărului să colaboreze la scrierea unui scenariu, însă relaţia dintre cei doi devine una care întrece limitele profesionale. Povestea dintre cei doi culminează cu o crimă pasională.

În anul 1950 filmul a primit 11 nominalizări la Oscar, dintre care a câştigat 3: pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică şi cea mai bună scenografie. În 2007, Institutul American de Film a plasat Sunset Blvd pe locul 16 în topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor.

Sunset Boulevard

Australia, 1950

Regizor: Billy Wilder; Actori: William Holden, Gloria Swanson, Nancy Olson

Durată: 110 min.

Gen: dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 19,30

Lăsați un comentariu

*