Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

 

Vaslui: Trei tineri arestaţi pentru că înşelau oamenii prin metoda „Accidentul”

Judecătoria Bârlad a emis mandate de arestare preventivă pe numele a trei tineri care au săvârşit mai multe infracţiuni de înşelăciune, victime fiind persoane în vârstă din judeţul Vaslui.

Metoda „Accidentul” a fost pusă în aplicare şi la Vaslui. În ziua de 23 septembrie, poliţişti din Murgeni au fost sesizaţi de un bărbat în vârstă de 73 ani, din suburbia Cîrja, cu privire la faptul că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune. “În ziua respectivă a fost contactat telefonic de o femeie care s-a recomandat a fi avocata fiului său. Aceasta i-a adus la cunoştinţă faptul că fiul său a fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală a unui copil şi este nevoie să achite suma de 3.000 lei pentru a scăpa de pedeapsa închisorii. La locuinţa bărbatului s-au prezentat doi bărbaţi, care s-au deplasat cu un autoturism tip taxi, iar unul din ei a luat suma de bani. Până la sosirea acestora, victima a continuat convorbirea telefonică cu „avocata””, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

După plecarea celor doi bărbaţi, bătrânul şi-a contactat fiul şi a constatat că a fost înşelat, astfel că a anunţat imediat poliţiştii. Au fost organizate filtre pe traseele de deplasare dinspre Murgeni, iar pe raza comunei Zorleni, poliţiştii Postului de Poliţie Zorleni au oprit autovehiculul tip taxi în care se aflau suspecţii.

Poliţiştii au stabilit faptul că cei trei sunt suspecţi de comiterea altor 10 fapte de înşelăciune, pe raza judeţului Vaslui, în perioada august-septembrie 2013, prin aceeaşi metodă. Sumele de bani solicitate de infractori şi ridicate direct de la victime au variat de la 1.000 la 8.500 lei. În alte două situaţii, suspecţii au solicitat transferul sumelor de bani (16.000 şi 5.000 lei) prin intermediul unor unităţi bancare.

         “În aceste cazuri, părţile vătămate sunt persoane în vârstă, mai ales din mediul rural,  au rude apropiate care ar fi putut fi implicate intr-un astfel de accident. Victimele erau contactate pe telefonul fix, al cărui nume era ales la întâmplare de către suspecţi, prin formarea unei combinaţii de numere din reţelele de telefonie fixă.

Apelantul afirma că este fiul (nepotul) potenţialei victime, susţinea că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motiva că are vocea schimbată din cauza emoţiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliţiei, solicitând toţi banii care se găsesc în casă pentru rezolvarea situaţiei. Conversaţia continua prin intervenţia telefonică a ”avocatului”, al doilea infractor, ce realiza instructajul: receptorul să fie luat din furcă şi aşezat alături; nu trebuia să se discute cu nimeni din cauza gravităţii faptei; victima era îndrumată să coboare în faţa blocului sau să iasă în faţa porţii, unde urma să se prezinte o persoană desemnată de avocat care să ridice banii”.

         Faţă de cei trei suspecţi poliţiştii au luat măsura reţinerii, ulterior aceştia fiind prezentaţi cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a dispus arestarea preventivă a bărbaţilor pe o perioadă de 29 zile.

Lăsați un comentariu

*