Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Descoperire arheologică de mare importanţă la Suceava!

Descoperire arheologică incredibilă în localitatea suceveană Baia. Arheologii au descoperit cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni. Cercetările sunt sprijinite de specialişti de la Universitatea Cambridge  pentru a identifica modul în care, în acea perioadă, se făcea schimb de cereale între China şi Europa.

Este foarte nordică această locuire, ceea ce înseamnă că trebuie regândită şi rediscutată şi bineînţeles cercetată această primă fază. Ca datare, aşezarea de la Baia datează undeva 5.200-5.100 Î.Hr.”, a spus un arheolog.

Locuinţa descoperită la Baia este foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni.

În locuinţă au fost găsite şi foarte multe vase întregibile, un pandativ de piatră, unicat în arealul pre-cucutenian şi o vatră.

Autorităţile judeţene susţin că vor acorda tot sprijinul pentru continuarea cercetărilor.

Această descoperire arată că românii sunt aici de foarte multă vreme. Suntem o civilizaţie care a venit cu rădăcini importante, care sunt multiplicate pe plan mondial pentru că aici nu găsim doar cultură locală şi găsim influenţe din foarte multe zone„, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.

Echipa de cercetători de la Cambridge, din care face parte şi un specialist chinez, îşi asigură finanţarea pentru cercetările pe care le face în situl de la Baia.

Lăsați un comentariu

*