Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Vaslui: “Transportatorul” – omul cheie în procesul “Albița 2”

Omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetãțean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apãrând în fata vameșilor ca un transportator obișnuit, titrează cotifianul vasluian Vremea nouă. Pe lângă aparaturã, el aborda  o tacticã deosebitã în a-i face pe vameșii noștri sã afirme rãspicat (așa cum aratã înregistrãrile) cã vor sau sunt de acord sã primească mitã.

Sumele nu era foarte mari, dar judecãtorii nu au fost interesați de valoarea acestora, ci strict de comiterea infracțiunii de luare de mitã. Jurnaliștii de la Vremea nouă scriu că în rechizitoriu se aratã cum, în discuția a doi vameși cu “transportatorul” sub acoperire, moldoveanul, care avea câteva colete într-o remorcã, îi întreabã clar pe vameși “vã dau 20 de euro, e bine așa?”. Unul dintre vameși spune: “da”. Colega de serviciu însã, îi cere moldoveanului procurora: “scoate procura s-o vãd și eu”. “Dar am mai scos-o o datã”, i-a rãspuns agentul sub acoperire. Ei bine, acest gen de dialog a contat pentru anchetatori și instanțã, care a considerat cã vameșul român a spus clar cã acceptã mita de 20 de euro, iar colega sa ar fi încercat, prin exprimarea “scoate procurora s-o vãd si eu”, cã ar pretinde și ea bani. Femeia însã s-a apãrat în fata procurorilor, spunând cã doar a vrut sã fie riguroasã în verificãri.

Agentul sub acoperire din Republica Moldova, care a “pozat” în transportator și-a fãcut treaba perfect: înregistrãri expresive, dialoguri din care sã rezulte intenția vãditã a vameșilor de a primi foloase necuvenite.  În fața probelor video, audio și a martorilor, vameșii în cauzã nu au prea putut sã își probeze nevinovãția, de aceea toți au recunoscut cã era o practicã luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albița. Nici avocatul ieșean Marian Gheorghiță, fost șef la DNA nu a reușit să înduplece magistrații.

În casa fostului director adjuct, Eugen Cristescu s-ar fi gãsit suma de 30.000 de euro. La ceilalți vameși s-au gãsit sume pânã în 1000 de euro. Pentru percheziții au fost aduși studenți de la Academia de Poliție, care au fost martori asistenți.

Singura care a fost gãsitã cu multi bani în poșetã a fost Mârza Daniela, cea însãrcinatã cu colectarea, pe turã condusã de Cristina Gânju. Suma de 4000 de euro nu fusese declarată înainte de a intra în turã.

Dosarul de coruptie “Albita 2″ cuprinde 28 de acuzați, dintre care 4 politiști de frontierã. Cu excepția celor 17, arestați preventiv pentru 29 de zile, toți sunt cercetați în stare de libertate, unii cu interdicția de a pãrãsi localitatea sau țara, pentru 30 de zile.

 

sursa: Vremea noua

Lăsați un comentariu

*