Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Suceava: Ea a fost cel mai tânăr primar din România

Suceveanca Liliana Agherghicesei,de 55 ani,  a fost pe vremea comunismului cel mai tânăr primar din România .  După Revoluția din 89 s-a orientat spre afaceri și acum  îşi promovează colegele în capitala Uniunii Europene . Ea le sfătuieşte pe femeile de afaceri să aibă încredere în ele, sa nu se teamă de de provocari şi să îşi asume riscuri.

La 17 ani, cu diploma de liceu în mână,  tânăra pe atunci,  a învăţat să fie lider. Muncea la Întreprinderea de industrializarea legumelor şi fructelor din oraşul natal Suceava ca şef CTC, dar conducea şi organizaţia de tineret al întreprinderii. „Atunci s-a întâmplat, de fapt, să-mi detectez reale capacităţi organizatorice pe care nu am întârziat să le fructific. Acest lucru se putea face doar lucrând cu oamenii şi implicându-te în problemele lor aşa că, iată-mă la …Primărie. Avea doar 25 de ani când locuitorii din comuna Adâncata au ales-o să le conducă comunitatea locală.   Inițial a fost responsabil pe probleme de învăţământ la Primaria comunei, iar după trei ani locuitorii au ales-o primăriţă.

Îmi amintesc cu plăcere de acele vremuri şi chiar şi acum se întâmplă să întâlnesc oameni care îşi aduc aminte că am fost un primar cu simţ de răspundere. Nu prea se discuta despre feminism atunci, aşa că nu am pierdut vremea gândindu-mă la asta. Sunt convinsă că oamenii nu m-au ales pentru că eram femeie, ci pentru că au simțit că pot. Şi-atunci mi-au oferit ocazia să fac anumite lucruri pentru localitatea lor„, povestește Agheorghicesiei.

Revoluţia a prins-o la primărie. Era la al doilea mandat, de data aceasta în comuna Mănăstirea Humorului când s-a decis că i-ar merge în afaceri. Acum  are în doua business-uri de succes, dar şi ambasadoarea antreprenoriatului feminin din România la Bruxelles.

,, Era greu să intuieşti într-o perioadă tulbure, în ce direcţie se vor îndrepta lucrurile, aşa că am hotărât să mă aflu în mijlocul lor. A fost să fie într-o librărie şi niciodată nu am regretat alegerea făcută. Am fost dintotdeauna fascinată de cărţi şi puterea lor asupra noastră. Cărţile îţi pot schimba viaţa, îţi înfrumuseţează sufletul şi viaţa. Am început să lucrez în acest domeniu din plăcere şi foarte repede am înţeles că voi face din aceasta propria mea afacere„, povesteşte Agheorghicesei.

Afacerea cu rechizite este o afacere foarte stabilă

Acum, suceveanca deţine un lanţ de librării dintre care una în Ucraina. „Ceea ce atunci doar intuiam, acum este certitudine: m-am lansat în afaceri la momentul oportun, am descoperit o nişă de piaţă nefructificată încă, am reuşit să adun în jurul meu oameni potriviţi şi, din acel moment, restul a fost…. muncă. Acum am 12 librării dar şi problemele au crescut de tot de atâtea ori. Peisajul economic sucevean de acum diferă mult de cel din 2004, când am pornit la drum, iar realităţile impuse de criza economică nu sunt de neglijat. Dar până la urmă, obstacolele au fost, întotdeauna, adevărate provocări pentru mine, mi-am demonstrat deja acest lucru”, mai spune suceveanca  potrivit căruia afacerea cu cărţi şi rechizite merge încă foarte bine şi este profitabilă. „Afacerea cu rechizite este o afacere foarte stabilă. Nu am cunoscut criza economică cu adevărat. Părinţii tot trebuie să cumpere copiilor creioane şi radiere”, mai explică aceasta.

Peste graniţe a deschis în anul în care România intra în UE, fix de 1 decembrie  o librărie pentru a trimite astfel un mesaj românilor din Ucraina. Cărţile vândute  la  Cernăuți  sunt exclusiv în limba română. „Având relaţii cu patronatele femeilor de afaceri din Ucraina, am deschis o librărie în Cernăuţi, ca o necesitate pentru românii din acolo. Populaţia de etnie română din Cernăuţi nu este foarte mare, dar important este mesajul că au unde găsi carte românească”.

În 2004, Liliana Agheorghicesei a mai marcat o premieră. Firma ei, care s-a extins şi în zona turismului, a fost prima firmă din țară  care a accesat fonduri SAPARD pe măsura referitoare la dezvoltarea turismului în mediul rural,  a avut nevoie de finanţare pentru a finaliza lucrările la o pensiune turistică în Bucovina.

„Reţeaua de librării îşi descoperise traiectul normal, am cunoscut ani frumoşi, este şi normal să-ţi consolidezi afacerea, diversificând-o. Acest lucru s-a întâmplat în 2005, când am inaugurat Pensiunea turistică din comuna Vama, situata la 10 km de Mănăstirea Voroneţ „, a explicat.

În plină criză, când majoritatea antreprenorilor îşi restrâng activitatea, Agheorghicesei are planuri de expansiune. Vrea să investească 450.000 de euro pentru a-şi extinde pensiunea ,  să mai deschidă  o librărie și un centru de copiere.  Suceveanca se ocupă de interesele IMM-urile de pe plan local , dar şi de cele ale antreprenoarelor din România în capitala europeană. Totodată  reprezintă, şi femeile de afaceri din România, în calitate de ambasadoare a antreprenoriatului feminin din România la Bruxelles.

Lăsați un comentariu

*