Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Cum au votat deputaţii vasluieni Legea minelor!

Legea minelor a intrat marţi la votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional, ea vizând inclusiv proiectul Roşia Montană, spre nemulţumirea opozanţilor proiectului, care au ieşit la noi proteste.  Legea a fost însă respinsă în Parlament, din lipsă de cvorum. 160 de deputaţi au votat pentru, 105 împotrivă şi 22 s-au abţinut.

Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204. Forma pe care deputaţii au fost chemaţi marţi să-şi dea votul final a fost aproape identică cu cea care a trecut prin Senat şi care prelua o mare parte dintre prevederile din proiectul Roşia Montană.

Chiar dacă denumirea nu este trecută explicit în lege, esenţa este aceeaşi. În legea sumată de USL, “resursele minerale, care condiţionează direcţii strategice ale dezvoltării socio-economice sau ale securităţii regionale sau naţionale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea şi declasificarea lor făcându-se “de către Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autorităţii competente în domeniul resurselor minerale”.

De asemenea, “lucrările privind prospecţiunile şi explorările geologice şi cele de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publică”. Deputaţii vasluieni au votat în felul următor: Pentru – Victor Criostea, Adrian Solomon, Irinel Stativă (PSD) şi Florin Ciurariu (PNL), împotrivă -Tudor Ciuhodaru. S-a abţinut de la vot Ana Birchall şi au lipsit de la vot Sergiu Vizitiu, Toader Dima şi Dan Bordeianu.

Sunt iniţiatorul legii privind interzicerea mineritului cu cianuri şi a extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulicţ. Am votat contra acestei mascarade numite eufemistic legea minelor. Am votat împotriva adoptării acestui proiect antiromânesc. Nimic nu justifică dezbaterea acestei legi în regim de urgenţă. Nimic nu justifică amendamentele <<top secret>> care au fost dezvăluite abia în momentul începerii şedinţei. Nimic nu justifică respingerea tuturor amendamentelor noastre ce aduceau normalitatea. Este doar o nouă o lege antiromânească pentru adoptarea căreia s-au aruncat la coş toate regulile democratice. O lege neconstituţională ce şterge pe jos cu toate promisiunile USL. Legea minelor a fost modificată astfel încât guvernul să poată permite exploatarea de la Roşia Montană. Noaptea, pe şest, coaliţia de guvernare a votat favorabil acest proiect în Comisia pentru Industrii. Respingerea acestui proiect legislative arată frica din coaliţia de guvernare. Frica de cei care i-au ales. După ce transportatorii au fost în stradă, premierul a fugit din ţară în Africa de Sud. Dacă azi această lege nu ar fi fost respinsă i-ar fi trebuit şi un elicopter care să-l ia de pe Palatul Victoria. Nu poate declara toata România zonă specială de securitate publică! Victoria e a noastră! A poporului român! Am reuşit imposibilul! Legea minelor a fost respinsă în ciuda unei majorităţi parlamentare toxice ce a dovedit azi că e doar un uriaş cu picioarele de lut ! Urmează gazele de şist!”, a spus deputatul bârlădean Tudor Ciuhodaru.

2 Comentarii

  1. killzone spune:

    [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Rusine acestor politicieni care nu sunt in stare sa treaca o lege a minelor care ar fi deblocat industria miniera!

    Răspunde
  2. Dumitrita spune:

    Aleșii poporului votează împotriva poporului, nu ne reprezintă. Cum să iasă România din sărăcie, dacă nu se face legislație care să ajute România să se dezvolte? Aau votat împotriva noastră. Parlamentarii și liderii politici ne-au dat dreptate propunand o lege care ar fi dat un viitor mineritului. Acum ni se ia viitorul si suntem condamnați la sărăcie, pentru că aleșii noștri una au spus și alta au votat.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*