Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Primul autobuz electric pe străzile Sucevei

Sucevenii au văzut, joi, în trafic primul autobuz electric, adus de firma italiană Cefin, cea care a schimbat parcul auto al TPL în urmă cu 8 ani.

Autobuzul marca BYD poate transporta 71 de pasageri ( 31 de scaune ), are o durată de exploatare de 8 ani şi costă 330.000 de euro.

Directorul general Cefin Stefano Albarosa  a declarat că autonomia unui asemenea autobuz este de 250 de kilometri, ceea ce înseamnă o zi de exploatare pe traseele Sucevei.

El a precizat că a mai realizat testări asemănătoare în Israel, Polonia, China şi Austria.

“BYD este recunoscut la nivel mondial ca cel mai mare producător de baterii reîncărcabile şi, în ultimii ani, drept cel mai important producător de autobuze propulsate de motor electric.

Este un vehicul prietenos cu mediul înconjurător, fiind complet nepoluant – zero emisii de CO2 şi noxe şi zgomot reduse faţă de un vehicul clasic.

În plus, oferta noastră include propuneri competitive de finanţare, inclusiv preluarea unui număr de autobuze rulate ca avans pentru achiziţia de autobuze electrice noi.

Avem o relaţie de lungă durată cu TPL în ceea ce priveşte livrarea de autobuze, care a început în 2006 şi sperăm ca tot noi să aducem la Suceava primele autobuze electrice”.

Primarul Ion Lungu  a precizat că se intenţionează dotarea societăţii TPL cu autobuze electrice, dar a accentuat că aceste investiţii se vor realiza numai cu fonduri europene.

“Am depus o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea unui parc de 35 – 40 autobuze electrice, dar ţinta noastră este de a folosi bani europeni în achiziţia acestor vehicule.

Autobuzele actuale le-am putea folosi pentru transportul în cadrul Zonei Metropolitane.

Un autobuz electric de acest fel are exact autonomia pentru o zi de activitate, având avantajul de a se încărca noaptea, când costurile energetice sunt mai reduse.

Trebuie să fim conştienţi că acesta este transportul viitorului”.

Firma care a prezentat autobuzul electric la Suceava va reveni în luna februarie pentru a testa un alt autobuz, mai mare şi dotat cu sistem de climatizare performant.

Lăsați un comentariu

*