Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Fost executor, judecat pentru că şi-a însuşit 240.000 lei, bani datoraţi CET Iaşi şi Electrica Serv

Avocatul ieşean Dan Pipernea, fost executor judecătoresc, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că şi-ar fi însuşit peste 240.000 de lei din sumele pe care trebuia să le recupereze de la o firmă pentru CET Iaşi şi de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru Electrica Serv SRL.

Dan Călin Pipernea, executor judecătoresc la data faptelor, în prezent avocat în Baroul Iaşi, va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Iaşi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual şi spălare de bani, ambele în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, se arată într-un comunicat de presă de luni al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, citat de Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, Dan Călin Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a aplicat în mod ilegal procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătoreşti. În urma acestor fapte, Pipernea şi-a însuşit 243.856 de lei, bani care nu i s-ar fi cuvenit.

Pipernea este acuzat că a omis să elibereze creditorului SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi SA sumele de bani virate de o firmă datornică din Bacău, totalizând 118.000 de lei.

„În timp ce primea aceste sume, inculpatul a simulat, cu rea-credinţă, reluarea executării silite şi apoi a constatat încetarea acesteia. Deşi debitorul îşi îndeplinea cu stricteţe obligaţiile, conform graficului de eşalonare, plătind chiar sume mai mari decât se stabilise cu ocazia eşalonării plăţii, iar creditorul nu ceruse reluarea executării, inculpatul Pipernea Dan Călin a întocmit, în dosarul de executare, înscrisuri care atestau că a reluat executarea silită şi că nu ar fi identificat bunuri urmăribile”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În procesul verbal încheiat în 8 mai 2012, Pipernea a atestat că executarea silită a fost reluată la cererea creditorului, deşi acesta nu solicitase acest lucru.

Mai mult, susţint procurorii, în 28 februarie 2012, Dan Pipernea a ascuns adevărata provenienţă a sumei de 19.000 lei, plătită de firma datornică, pe care era obligat să o elibereze creditorului SC CET SA Iaşi. Pipernea a virat banii în contul sau personal, creând astfel aparenţa că suma provenea dintr-o „consemnare eronată” anterioară şi că operaţiunea de transfer bancar reprezenta o restituire.

În cadrul altei proceduri de executare a hotărârilor judecătoreşti, Dan Călin Pipernea a încasat nelegal de la Consiliul Judeţean Vaslui 60.146,3177 lei şi nu a virat creditorului, SC Electrica Serv SRL, 65.710,08 lei, la care se mai adaugă alte sume cu titlu de cheltuieli, obţinând pentru sine un folos patrimonial de 125.856,3977 lei, au mai arătat procurorii în documentul citat.

„În cuprinsul dosarului de executare silită, întocmit cu această ocazie, a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite. La data de 3 august 2012, a ascuns adevărata natură a actului de dispoziţie cu privire la suma de 103.267,60 lei, pe care şi-a însuşit-o, retrăgând-o în numerar, cu menţiunea necorespunzătoare adevărului, în sensul că retragerea constituia un act de «recuperare» în acelaşi dosar”, au mai arătat anchetatorii în rechizitoriu.

Pipernea a fost reţinut în 28 noiembrie, iar în aceeaşi zi Curtea de Apel Iaşi a respins propunerea procurorului de luare a măsurii arestării preventive, dispunând în schimb interdicţia de a părăsi ţara, până la data de 27 decembrie.

Într-un alt dosar, avocatul ieşean Dan Pipernea a fost trimis în judecată, în luna aprilie, pentru abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi executat silit, în mod ilegal, Primăria Iaşi în cazul retrocedării unui teren.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi l-au trimis în judecată pe Călin Dan Pipernea, executor judecătoresc la data comiterii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, două fapte de fals intelectual şi instigare la fals intelectual, precum şi pentru două fapte de spălare de bani, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie.

Alături de acesta sunt judecaţi Cătălina Viorela Lăcătuşu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial şi spălare de bani, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată, soţul acesteia, Codrin Lăcătuşu, pentru complicitate la fals intelectual şi Petru Hasmaţuchi, pentru fals intelectual.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Iaşi, dar a fost scos de pe rol în 26 septembrie, cauza fiind trimisă spre soluţionare la Curtea de Apel Bacău.

Procurorii au arătat, în actul de inculpare trimis instanţei, că în 2011, Dan Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea-credinţă, procedura de executare silită a unei decizii judecătoreşti, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iaşi, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

În baza acestei hotărâri judecătoreşti, Curtea de Apel Iaşi a stabilit dreptul Viorelei Lăcătuşu la măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren în suprafaţă de 1.526,29 metri pătraţi, în municipiul Iaşi, ca urmare a confiscării acelui teren de către regimul comunist.

Pipernea a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătoreşti, deşi decizia nu impunea plata unei sume de bani în sarcina Primăriei Iaşi, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului român. Potrivit legii, acest drept putea fi realizat numai printr-o procedură care era de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Procedura era în derulare în momentul demarării executării silite şi Pipernea ştia despre aceasta, au notat procurorii în documentul citat.

Procurorii îl mai acuză pe Dan Pipernea că ar fi stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi şi-ar fi însuşit suma totală de 468.984 de lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

Primăria Municipiului Iaşi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 561.561 de lei.

Sursa: RomaniaTv

Lăsați un comentariu

*