Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Botoşănean decorat de Guvernul Francez

Atudorei-Vania-300x253La inceputul acestui an, pe data de 1 ianuarie 2014, printr-un Decret aprobat si semnat de catre Primul Ministru al Guvernului Frantei,  profesorului  Vania  Atudorei botosanean stabilit in Canada la Montreal, i s-a conferit  titlul de Cavaler al Ordinului ,,Palmes Académiques,, (Knight in the Order of the Academic Palms).

Acest  Ordin a fost instituit in anul 1808 de catre Imparatul  Napoleon Bonaparte pentru a-i onora pe  profesorii eminenti, in forma sa actuala datind din 1954, fiind totodata cea mai veche decoratie civila a Frantei, pina la ea existind numai medalii militare. Acest Ordin este singurul creat de imparatul Frantei  Napoleon Bonaparte, care se mai confera inca si astazi, dupa 205 ani de existenta. De-a lungul acestor doua secole de existenta acest prestigios Ordin a fost conferit multor mari personalitati eminente din domeniul academic, literar, stiintific si artistic francofon,  care si-au dedicat activitatea profesionala instruirii si formarii tinerelor genratii, care constituie viitorul oricarei tari.

like facebookInalta distinctie  poate fi acordata nu numai profesorilor din Franta ci si altor profesori  francofoni  din strainatate , care prin rezultatele remarcabile ale muncii lor contribuie la stralucirea limbii, culturii si stiintei franceze in lume. Conform uzantelor diplomatice internationale, distinctia a fost aprobata si de catre Cancelaria Guvernatorului General al Canadei urmind ca documentele oficiale sa fie inminate de catre Ambasadorul Frantei in Canada in cadrul unei ceremonii oficiale.

In scrisoarea sa de felicitare adresata profesorului Vania Atudorei, Ministrul Invatamintului din Franta Domnul Vincent Peillon, scrie : ,,  Prin Decret al Primului Ministru  si ca urmare a propunerii Ministerului Educatiei Nationale, am placerea sa va anunt numirea dvs. in grad de Cavaler al Ordinului ,, Palmes académiques,,, distinctie  pentru care va adresez cele mai sincere felicitari si care  consacra contributia dvs. la stralucirea culturii franceze, care astazi este pusa in valoare…,, Paris, 23 ianuarie 2014.

Deoarece panglica medaliei este de culoare violeta acest Ordin mai este supranumiti si Legiunea violeta.

Medalia este compusa din 2 ramuri de laur in argint masiv care semnifica gloria profesionala , avind nervura principala  emailata si dimensiuni de 3.5 cm de inaltime si 2.5 cm de latime.

Calificativele din partea studentilor profesorului Vania Atudorei sunt exceptionale ca si evaluarea  sa ca si profesor, efectuata de colegii sai si de  catre directiunea Colegiului unde functioneaza ca profesor titular fondator.

A creat si predat primele cursuri de specialitate in limba franceza in Canada in domeniul industriei farmaceutice, are colaborari cu Franta in domeniul microbiologiei, pedagogiei si a industriei farmaceutice, fiind membru al Societatii de Microbiologie din Franta din anul 1991, si a participat la proiecte internationale in tari francofone din Africa de Vest ,unde a predat cursuri si a fondat laboratoare pentru controlul calitatii si institutii de invatamint superior.

In anul 2011 Vania Atudorei a fost onorat de catre colegii sai profesori si de  catre Asociatia de Pedagogie  Colegiala din Canada franceza cu Diploma de Onoare, iar in anul 2012 i s-a  decernat de catre Parlamentul  Canadei  Medalia  Jubileului de Diamant a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Angliei si a Canadei.

Lăsați un comentariu

*