Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Mii de credincioși au participat la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu

neamt manastirea petru vodaCateva mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat, sâmbătă, la slujba de pomenire de un an a părintelui Iustin   Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. Mulți dintre pelerini au venit cu o zi înainte  și s-au cazat la chiliile lăcașului de cult sau la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, situată  la câteva sute de metri de Mănăstirea Petru Vodă, lăsaș de cult unde duhovnicul Iustin Pârvu a locuit înainte de a se muta la mănăstirea Petru Vodă. Slujba de pomenire a fost săvârșită de un sobor de peste 30 de preoți condusă de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

VEZI AICI GALERIE FOTO!!

Pentru a ajunge să se închine și să se roage la mormântul părintelui Iustin Pârvu pelerinii au stat ore bune la rând. Cei veniți au vizitat și chiliile unde trăia și se ruga duhovnicul .
Curtea mănăstirii  a fost plină de credincioşii care au vrut să fie prezenţi la mormântul duhovnicului, marea majoritate fiind credincioși care l-au cunoscut și veneau la părinte să le spună necazurile și să le dea un sfat său să-i îndrume pentru a le fi rezolvate problemele.

La un an de la trecerea la cele veșnice a duhovniclui,  obştea mănăstirii a refăcut cavoul mormântului  în care a fost  depus duhovnicul.  Au fost pelerini care au purtat  pancarde pe care se puteau citi cuvinte de  încurajare la adresa ortodoxiei și se cerea canonizarea preoților care au suferit în închisorile comuniste și s-au jetfit pentru credință.
În cuvântul de învățătură, IPS Teodosie  a spus părintele Iustin Pârvu a fost stâlp al credinței ordodoxe și că este unul din cei care a  suferit în închisori. ,, Cel mai străluciti sfânți  al bisericii sunt cei ale mucenicilor apoi ale ierarhilor și cuvioșilor. Mucenicii sunt cei care au suferit în închisori ,cei care au fost prigoniți iar părintele Iustin este unul dintre aceștia. Părintele Iustin ne-a arătat ce este cu adevărat credința și dragostea  prin aceste așezăminte monahale și de îngrijire medicale ,, a spus IPS Teodosie.

La rândul său, pr.protoschim Ioil de la Mănăstirea Sf Vasile din Leucușești, cel care l-a cunoscut pe părintele Iustin Pârvu ne-a spus că l-a vizitat pe duhovnic de multe ori la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului la chilie ,acolo unde se ruga și unde îi primea pe peleirni dar și la chilia de la Mănăstirea Petru Vodă. ,, Nu va putea fi înlocuit de nici un alt prelat pentru că a fost unic prin felul său. M-a vizitat la mănăstire și am stat de multe ori de vorbă pentru că eram cam de acceași vârstă. Ne-am sfătuit și ne-am încurajat. S-a rugat și se va ruga pentru noi din Ceruri,,ne-a spus părintele Ioil.

 

După slujba de pomenire, pelerinii au fost invitați la parastas. Obștea mănăstirii a pregatir mâncare pentru toți însă și credinicoșii au adus alimente special specifice slujbelor de pomenire. Cei care nu au putut sta la masă au primit pachete cu alimente .

„Vin din 2009 la Mănăstirea Petru Vodă,atunci când am aflat de părintele Iustin. Am venit pentru binecuvântare, pentru un sfat ,pentru a mă îndruma și am simțit ajutor întotdeauna.Am fost și la slujba de 40 de zile și am venit și acum.Nu puteam lipsi”, ne-a spus Lidia Panțică din București.
Părintele Iustin Pârvu  a încetat din viaţă pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. Născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919, preotul şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare plus un spor de 5 ani, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la reeducare la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie

Dupa ce si-a ispasit pedeapsa a mai primit, in 1960, inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta sa. in 1964 a fost eliberat si a devenit muncitor forestier. Dupa doi ani, in 1966, a revenit la viata monahala, la Manastirea Secu, unde a fost preot monah. Din dorinta de a-l controla, conducerea comunista a tarii l-a obligat pe parintele Iustin, in anul 1975, sa slujeasca la Manastirea Bistrita. Dupa 1990, parintele Iustin s-a intors la Manastirea Secu si, pana in 1991, a fost preot si duhovnic la aceasta manastire. Doi ani mai tarziu, el s-a retras in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune.

in 1991 a intemeiat Manastirea cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril de la Petru Voda. Parintele si-a continuat misiunea si, in 2000, a ridicat un schit de maici langa Manastirea de la Petru Voda, o casa de educatie pentru copii si un azil pentru batrani iar trei ani mai tarziu a infiintat o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita ‘Glasul Monahilor’.

 

Lăsați un comentariu

*